STAznanost

Mladi slovenski raziskovalci med najboljšimi na prestižnem tekmovanju v ZDA

Ljubljana, 2. novembra - Ekipa mladih slovenskih raziskovalcev z različnih fakultet je na prestižnem tekmovanju iz sintezne biologije iGEM v ZDA zasedla prvo mesto na področju temeljnega napredka. Slovenska ekipa Sonicell se je tekmovanja udeležila pod vodstvom vodje Laboratorija za biotehnologijo na Kemijskem inštitutu Romana Jerale.

Na tekmovanju, ki je med 27. in 31. oktobrom potekalo v Bostonu in se ga je udeležilo rekordnih 300 ekip, so prepričali z idejo, da imajo signali svetlobe in ultrazvoka potencial zdravljenja bolnikov s Parkinsonovo boleznijo.

Kot so še sporočili iz inštituta, so se lotili enega največjih izzivov sintezne biologije, in sicer so povečali hitrost odziva na signale iz okolja z nekaj ur ali dni, kar zmorejo sedanji sistemi, na vsega nekaj minut ali sekund.

Za pravilno delovanje organizma je namreč pomembno, da se telo v nekaj minutah odzove na spremembe, kot je npr. koncentracija glukoze v krvi, saj bi bilo čez nekaj ur lahko že prepozno. Za hitre signale so uporabili svetlobo, majhne molekule.

Najpomembnejša novost projekta pa je, da so naredili celice občutljive na dotik ali stimulacijo z ultrazvokom, kar pomeni, da bi lahko uravnavali tudi delovanje celic v notranjosti telesa, so pojasnili v inštitutu.

"Dolgoročni cilj raziskav je, da bi lahko vplivali na celice v možganih, s čemer bi lahko razumeli delovanje in nekoč morda celo pomagali bolnikom s Parkinsonovo boleznijo brez potrebe po operaciji, ali da bi sprožili hitro izločanje inzulina, kar bi pomagalo osebam z diabetesom," je dejal Jerala.

Kljub temu da tokrat niso osvojili velike nagrade kot že trikrat doslej, pa gre po mnenju Jerale "za doslej največji znanstveni preboj na tem tekmovanju in prvo mesto na področju razvoja temeljev te znanstvene veje je odličen dosežek".

Študenti Univerze v Ljubljani so v preteklih letih uspešno sodelovali na tekmovanjih raziskovalnih projektov iz sintezne biologije iGEM. V letih 2006-2012 so trikrat osvojili veliko nagrado, enkrat drugo mesto, obenem pa številna prva mesta v posameznih kategorijah.

Zaradi velikega zanimanja študentov in uspehov iz preteklih let so se mentorji na Kemijskem inštitutu odločili, da jim letos ponovno omogočijo sodelovanje na tem tekmovanju, in sicer ob podpori Sklada Janka Jamnika za iskrive mlade v znanosti, s katerim želi Kemijski inštitut podpirati najbolj prodorne in motivirane mlade raziskovalce z izvirnimi idejami.

Kot je ob uspehu ekipe dejal direktor inštituta Gregor Anderluh, je strategija inštituta podpirati in delati z mladimi raziskovalci. Tekmovanje iGEM pa je po njegovem mnenju idealen projekt, ki pomaga identificirati najbolj ambiciozne in najbolj prodorne mlade.

"Delo mentorjev Kemijskega inštituta in delna finančna podpora inštituta za to tekmovanje je za mlade velika referenca za iskanje bodočih priložnosti", je še povedal Anderluh.