STAznanost

IJS mlade vabi k sodelovanju v projektu SciChallenge

Ljubljana, 2. novembra - Institut Jožef Stefan (IJS) sodeluje v mednarodnem projektu za spodbujanje zanimanja mladih za znanost, tehnologijo, inženiring in matematiko, v okviru katerega poteka tudi tekmovanje SciChallenge. Vse mlade med 10. in 20. letom starosti, ki še niso vpisani na univerzo, vabijo k prijavi projektov s področja naravoslovja ali tehnike.

Kot so dejali na IJS, tekmovanje omogoča širok nabor možnih tem, pri čemer si udeleženci lahko izberejo eno izmed 50 že vnaprej pripravljenih tem ali pa tekmujejo s svojo lastno temo. Omejitev je le ta, da mora tema imeti naravoslovno, tehnično ali matematično ozadje.

"Cilj projekta je, da se mladi skozi inovativen način prijavljajo s projekti, ki jih zanimajo in pri katerih lahko izživijo svojo ustvarjalnost in pogled na svet, ki jih obdaja," so zapisali.

Med sabo bodo tekmovali projekti učencev med 10. in 14. letom in neodvisno od njih dijaki med 15. in 20. letom starosti. Najboljših 12 projektov bo povabljenih na zaključni dogodek, ki bo potekal julija prihodnje leto na Dunaju, kjer bodo nagrajeni po trije najboljši projekti v vsaki starostni skupini.

Nagrade bodo prispevali sponzorji iz industrije, želja pa je tudi, da bi najboljšim šestim ekipam ponudili kratkoročno pripravništvo v katerem izmed industrijskih partnerjev.

Šolarji in dijaki lahko oddajo projekt v obliki posterja, videa ali predstavitve. Registracija tem projektov že poteka, rok za oddajo projektov pa je med 1. januarjem in 30. aprilom 2017.

Tekmovanje SciChallenge se izvaja v okviru istoimenskega mednarodnega projekta s partnerji iz Avstrije, Anglije, Švedske, Cipra, Češke in Belgije. Projekt delno sofinancira Evropska Unija.

IJS se je za sodelovanje odločil, ker projektne dejavnosti v veliki meri podpirajo aktivnosti, ki jih IJS nudi na področju promocije znanosti mladim. "Tako si na primer želimo, da bi mladim predstavili znanost in naravoslovje kot nekaj zanimivega in morda niti ne tako zakompliciranega, kot je pogosto predstavljeno," so zapisali.

Želijo si, da bi v tekmovanju sodelovale tudi šole, zato vabijo predvsem učitelje naravoslovnih in tehničnih smeri, da preučijo možnost sodelovanja na tekmovanju s svojimi učenci.

Več o projektu je na voljo na povezavi http://www.scichallenge.eu/.