STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Krškem razstava o psihologu Mihajlu Rostoharju

Krško, 9. novembra - V Mestnem muzeju Krško bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo o znamenitem psihologu, soustanovitelju Univerze v Ljubljani, ustanovitelju oddelka za psihologijo ljubljanske Filozofske fakulteti in krškem rojaku prof. dr. Mihajlu Rostoharju. Razstavo, ki bo na ogled do oktobra prihodnje leto, bo odprl predstojnik omenjenega oddelka Valentin Bucik.

V krškem muzeju so zapisali, da razstava Prof. dr. Mihajlo Rostohar predstavlja krškega rojaka, ki je v zadnjih desetletjih 19. in v prvi polovici 20. stoletja prehodil pot od kmečkega otroka do enega najbolj znanih in prodornih psihologov svojega časa.

Na razstavi o tem, kot menijo, velikem Slovencu pa bodo njegovo življenjsko in poklicno pot predstavili z izbranim gradivom Zgodovinskega arhiva in muzeja Univerze v Ljubljani ter predmeti omenjenega oddelka za psihologijo. Del razstavljenega gradiva je last družine Rostohar, večina fotografskega gradiva pa z razstave tega oddelka, ki jo je pred desetletjem pripravila Ana Benedetič.

Razstavo zaokrožata televizijska prispevka, ki so ju pripravili ob odkritju Rostoharjevega doprsja pred stavbo ljubljanske univerze ter prvem bienalnem simpoziju Rostoharjevi dnevi.

Maturanta kranjske gimnazije Mihajla Rostoharja (1878-1966) je sicer življenjska pot vodila na dunajsko univerzo in nato v Gradec ter Prago. Prevrat leta 1918 je Rostohar preživel v Ljubljani, kjer je izjemno zavzeto sodeloval pri ustanavljanju univerze.

Ker ga kljub njegovim velikim naporom takrat niso uvrstili med njene profesorje, je raziskovalno in akademsko pot nadaljeval na Češkem v Pragi in nato na Masarykovi univerzi v Brnu. Ko se je leta 1949 vrnil v Slovenijo, pa je na ljubljanski Filozofski fakulteti ustanovil oddelek za psihologijo.

Iz krškega Mestnega muzeja so še sporočili, da je tamkajšnjo razstavo zasnovala njihova kustosinja Helena Rožman, razstavna besedila pa sta prispevala še Marko Polič in Valentin Bucik z omenjenega oddelka za psihologijo.

Razstavo, ki so jo postavili v okviru projekta Rostoharjevega leta, ki ga pripravljajo krška Osnovna šola dr. Mihajla Rostoharja, Valvasorjeva knjižnica Krško in Kulturni dom Krško ter njegova enota Mestni muzej Krško, spremlja katalog v slovenskem in angleškem jeziku.