STAznanost

V Šmarjeških Toplicah osma konferenca ITIS

Ljubljana, 10. novembra - Fakulteta za informacijske študije (FIŠ) v Novem mestu bo danes v Šmarjeških Toplicah gostila tradicionalno, že 8. mednarodno konferenco informacijskih tehnologij in informacijske družbe (ITIS). Številni domači in tuji strokovnjaki bodo predavali na temo interdisciplinarnih prepletanj med družboslovnimi in računalniškimi vedami.

Novo mesto.
Mednarodna konferenca Informacijskih tehnologij in informacijske družbe ITIS, ki jo prireja Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu.
Foto: FIŠ

"Znanstveni in strokovni fokus konference ITIS so hitro se razvijajoče interdisciplinarne vede med računalništvom in družboslovjem, kar predvsem vključuje razne vidike informacijsko-komunikacijskih tehnologij ter znanstvene teme, kot so analiza socialnih omrežij, podatkovne znanosti ali modeliranje družbenih pojavov," je pojasnil Zoran Levnajić s FIŠ.

Na konferenci bo predavalo pet glavnih govornikov. Marko Bohanec z ljubljanskega Instituta Jožef Stefan bo predaval na temo podatkovnega rudarjenja za podporo odločanju. Boris Podobnik s Fakultete za gradbeništvo Univerze na Reki pa bo prisotnim predstavil metode napovedovanja množičnih zborovanj.

Luka Kronegger z ljubljanske fakultete za družbene vede bo predaval o sociološki analizi slovenske znanosti, Lovro Šubelj z ljubljanske fakultete za računalništvo in informatiko bo govoril o analizi znanstvenih baz podatkov, Robert Kopal z Visoke šole Algebra v Zagrebu pa bo zbranim predstavil analizo družbenih omrežij z namenom zagotavljanja državne varnosti.

Poleg omenjenih se bo na konferenci predstavilo še nekaj drugih tujih in domačih gostov, ki bodo predstavljali relevantne teme s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij.

Kot je še dejal Levnajić, na letošnji konferenci pričakujejo okoli 50 udeležencev, predvsem strokovnjakov iz akademije in podjetništva ter študentov, ki se tako ali drugače ukvarjajo z informacijsko-komunikacijskimi tehnologijami.