STAznanost

Začenja se peta serija dogodkov Odlični v znanosti

Ljubljana, 9. novembra - V Mariboru se bo danes začela peta serija dogodkov Odlični v znanosti, ki jih v sodelovanju z univerzami in iniciativo Znanost na cesti pripravlja Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS). Dogodki, ki bodo poleg Maribora potekali še v Vipavi ter Ljubljani, so namenjeni predstavitvi znanstvenih dosežkov strokovni in splošni javnosti.

V okviru dogodkov bodo potekale javne predstavitve najpomembnejših znanstvenih dosežkov preteklega leta po izboru Znanstvenoraziskovalnih svetov ved ARRS, ki pokrivajo naravoslovje, tehniko, medicino, biotehniko, družboslovje, humanistiko in interdisciplinarne raziskave.

Na današnjem prvem dogodku, ki bo ob 14. uri potekal na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru, bodo predstavili dosežke s področja tehnike, so sporočili z ARRS.

Svoje delo bodo predstavili Peter Fajfar s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze v Ljubljani, ki bo spregovoril o potresni odpornosti gradbenih objektov, o orodju za identifikacijo rekonstrukcijskih možnosti za zmanjšanje porabe energije, stroškov in emisij pa bo spregovorila Lidija Čuček z mariborske fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo.

Miro Milanovič z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko bo predstavil hibridni pogonski sklop za ultralahko letalo, Barbara Malič z Instituta Jožef Stefan bo spregovorila o razvoju kordieritne keramike s stabilnim nizkim koeficientom linearnega termičnega raztezka, o detekciji napak v pretvorniško napajanem motorju s prilagajanjem obratovanja pa bo predavala Vanja Ambrožič z ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

Po zaključku predstavitev bodo ob 15. uri program nadaljevali z okroglo mizo na temo raziskovalne dejavnosti na področju tehniških ved.

V novembru in decembru se bo zvrstilo še pet dogodkov v Ljubljani in Vipavi. V Ljubljani bodo 24. novembra predstavili dosežke s področja biotehnike, 30. novembra bodo na vrsti dosežki s področja družboslovja in humanistike, 5. decembra pa dosežki s področja medicine. Dosežke s področja naravoslovja bodo predstavili v dveh delih, in sicer 1. decembra v Lanthierijevem dvorcu v Vipavi ter 12. decembra v Ljubljani.

Serija dogodkov Odlični v znanosti, ki letos poteka že peto leto zapored, je eden izmed projektov ARRS v okviru promocije znanosti. Namenjeni so predstavitvi znanstvenih dosežkov strokovni in splošni javnosti.

Kot so še zapisali v ARRS, je namen akcije spodbujanje povezav med potrebami družbe in rešitvami, ki jih znanost lahko ponudi. Poseben poudarek je na vzpostavitvi dialoga med znanostjo in gospodarstvom. "Vsi dogodki so odprti za javnost, saj želimo omogočiti vpogled v delovanje in rezultate znanstvenoraziskovalnega dela v Sloveniji ter spodbuditi splošno bogatenja znanja."