STAznanost

Ob svetovnem dnevu znanosti za mir o vlogi centrov znanosti

Ljubljana, 10. novembra - Na današnji dan se obeležuje svetovni dan znanosti za mir in razvoj. Aktivnosti v okviru letošnjega dneva znanosti za mir, tega se vsako leto obeležuje 10. novembra, so osredotočene na centre znanosti. Obeleževanju dneva se bosta s svojimi aktivnostmi pridružila tudi Slovenska znanstvena fundacija in Hiša eksperimentov.

Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), Mednarodni muzejski svet (ICOM), Združenje centrov znanosti in tehnologije (ASTC) ter osrednji centri znanosti so letošnji svetovni dan znanosti za mir in razvoj nadgradili s skupno akcijo, ki so jo poimenovali mednarodni dan centrov in muzejev znanosti.

"Cilj skupne akcije je prikazati vlogo in vpliv centrov ter muzejev znanosti v sodobni družbi, saj slednji proaktivno obravnavajo globalne teme in ob tem dosegajo najrazličnejše ciljne skupine," so zapisali v Hiši eksperimentov.

Predsednik Slovenske znanstvene fundacije (SZF) Edvard Kobal medtem dodaja, da muzeji znanosti ter centri izkustvenega spoznavanja znanosti, kot so hiše eksperimentov in drugi tipi organizacij, državljane informirajo, osveščajo in povezujejo z znanstveniki.

Ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj na SZF pripravljajo dan odprtih vrat, s katerim želijo "osveščati o pomenu znanosti ter njeni vpetosti v vzpostavljanje in ohranjanje miru ter razvoja," je dejal Kobal ter dodal, da se v Sloveniji premalo zavedamo teh dveh specifičnih vlog znanosti.

V okviru SZF že od oktobra 2010 deluje tudi Raziskovalni laboratorij za otroke in mladostnike, "ki spodbuja radovednost in vedoželjnost, odkriva, usmerja in razvija sposobnosti mladih za kasnejše poklicno delovanje v znanosti ter mlade povezuje z znanstveniki. To je dodatni razlog, da je svetovni dan znanosti za mir in razvoj pomemben dan za SZF."

Vrata v SZF so sicer po njegovih besedah za obiskovalce odprta praktično vsak delovni dan od sredine leta 1994 dalje. "Kljub temu pa občasno manifestiramo svojo odprtost do ljudi, do njihovih idej, pobud in predlogov s posebnim dnevom. V letu 2016 smo se odločili, da bo to prav na svetovni dan znanosti za mir in razvoj," je povedal.

V preteklih letih so na ta dan običajno pripravili delavnice za mlade ustvarjalne ljudi v Raziskovalnem laboratoriju za otroke in mladostnike, po daljšem obdobju pa so se ponovno odločili za dogodek tipa odprtih vrat. Pričakujejo obisk soustanoviteljev, donatorjev in sponzorjev, prijateljev in novinarjev.

Zainteresirani državljani imajo priložnost, da se med 9. in 15. uri na sedežu SZF, na Štefanovi 15 v Ljubljani, srečajo s predstavniki ustanove in pogovorijo o zadevah, ki jih še posebej zanimajo.

Med drugim lahko pridobijo informacije o podporah, ki jih ustanova zagotavlja za razvoj in uveljavljanje državljanov v znanstvenoraziskovalni dejavnost, o filantropiji za znanost, o usmeritvi programa aktivnosti SZF v letu 2017 itd.

V Hiši eksperimentov pa so ob tej priložnosti pripravili krožno pot radovednosti in ustvarjalnosti z naslovom Hišpot. V nekatere lokale in točke ob poti, ki se razteza od Hiše eksperimentov, po Trubarjevi cesti do Prešernovega trga in nazaj do Hiše po Petkovškovem nabrežju, so postavili postaje, kjer bodo obiskovalci lahko med 10. in 20. uro raziskovali.

Udeleženci bodo lahko zbirali tudi žige, prvih 50 obiskovalcev, ki bodo opravili celotno Hišpot in zbrali vse žige, pa čaka nagrada.

Poleg tega bo direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS Jozsef Györkös odprl tudi dva nova eksperimenta. V popoldanskem delu pa se bodo odvijali znanstveni šovi ter interaktivna delavnica, ki bazira na principu učenja z eksperimentiranjem, so še zapisali v Hiši eksperimentov.