STAznanost

Na NIB podelili sedme nagrade Miroslava Zeia

Ljubljana, 10. novembra - Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je ob 56-letnici obstoja že sedmič podelil nagrade in priznanja Miroslava Zeia. Nagrado za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2016 sta prejeli Kristina Sepčić in Meta Virant-Doberlet. Nagrado za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB pa je prejela Urška Verbovšek.

Kot so sporočili z inštituta, so nagrade in priznanja, poimenovana po Miroslavu Zeiu, ki je bil eden od ustanoviteljev inštituta, podelili posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.

Zbrane goste sta na sredini slovesnosti nagovorila tudi nekdanji predsednik Slovenije Danilo Türk in direktorica NIB Tamara Lah Turnšek. V svojem nagovoru sta posebno pozornost namenila problematiki upravljanja z vodo, kot najpomembnejšo človekovo dobrino ter raziskavam na področju ekologije in varovanja voda ter okolja, ki jih izvajajo na NIB.

Znanstveno kariero nagrajenke Mete Virant-Doberlet, znanstvene svetnice na NIB, ki se uvršča v vrh svetovno priznanih raziskovalcev komunikacije in vedenja žuželk, je bistveno zaznamovalo intenzivno mednarodno sodelovanje, vzpostavljeno z zgodnjim odhodom v tujino. Lani je prejela tudi nagrado lnsect Drummer Lifetime Achievement Award, vrhunska kakovost njenega raziskovalnega dela pa se v zadnjem petletnem obdobju odraža tudi v 24 izvirnih znanstvenih člankih v visoko rangiranih znanstvenih revijah in štirih poglavjih v monografskih publikacijah izdanih pri mednarodni založbi, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Glavno področje raziskav Kristine Sepčić, ki je redna profesorica na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete v Ljubljani, so naravne spojine in njihova biološka vloga. Pri tem jo še posebej zanimajo glivni proteini egerolizini, naravne spojine iz morskih organizmov in interakcije nanomaterialov s proteini. V zadnjih petih letih je Sepčićevi uspelo ustvariti bogat znanstveni opus, ki ga sestavlja 47 izvirnih in preglednih znanstvenih člankov, en strokovni članek in dva sestavka v znanstvenih monografijah.

Urška Verbovšek pa je nagrado prejela za svoje izjemno doktorsko delo z naslovom Cathepsin K as a potential tumor marker in glioblastoma multiforme, ki govori o potencialnem označevalcu najpogostejšega in najagresivnejšega primarnega možganskega tumorja pri človeku - glioblastomu. Raziskava je imela toliko zanimivih rezultatov, da jih je Urška v soavtorstvu objavila kar v sedmih znanstvenih člankih, so še zapisali na NIB.