STAznanost

UP in moskovska univerza Lomonosova podpisala sporazum o sodelovanju

Koper, 10. novembra - Rektorja Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič in Moskovske državne univerze Lomonosova Viktor Sadovniči sta danes slovesno podpisala sporazum o sodelovanju med univerzama. Ta bo začrtal pot vzpostavitvi skupnega izobraževalno-raziskovalnega središča. Kot je poudaril Marušič, gre za največji dogodek v dosedanji zgodovini UP.

Koper, Pretorska palača.
Podpis pogodbe o sodelovanju Univerze na Primorskem in ruske državne univerze M. V. Lomonosova.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Pretorska palača.
Podpis pogodbe o sodelovanju Univerze na Primorskem in ruske državne univerze M. V. Lomonosova.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Pretorska palača.
Podpis pogodbe o sodelovanju Univerze na Primorskem in ruske državne univerze M. V. Lomonosova.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Skupno izobraževalno-raziskovalno središče bo imelo sedež v Kopru in bo delovalo tudi kot predstavništvo ruske univerze. Zaživeli bodo tudi novi skupni izobraževalni programi z možnostjo pridobitve dvojne diplome, središče pa bo predstavljalo tudi koordinacijski mehanizem za boljše gospodarsko sodelovanje, so ob slovesnosti zapisali na UP. Zato ne čudi, da se je današnjega dogodka udeležil tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki je projekt, nastal na pobudo rektorja Marušiča, tudi podprl.

Gre za nadaljevanje sodelovanja, začetega že leta 2014, ko sta sporazum o medsebojnem sodelovanju podpisala dekan Fakultete za management UP Matjaž Novak in direktor Moskovske šole ekonomike na univerzi Lomonosova, akademik Alexander Nekipelov.

Kot je v izjavi za medije po današnjem podpisu izpostavil Marušič, gre za "najpomembnejši dogodek v zgodovini primorske univerze doslej". Kot je dodal, bo konkretno sodelovanje potekalo pri magistrskem študiju ekonomije, pogovori pa gredo tudi v smeri sodelovanja na področju slovanskih kultur, turizma, informatike in matematike.

Sadovniči pa priložnosti poleg tega vidi še na področjih zgodovine, novih materialov v povezavi z nanotehnologijami ter informacijskih tehnologij.

Minister Erjavec pa je poudaril, da zaradi gospodarskih sankcij in omejevalnih ukrepov do Rusije projekt ne bo ogrožen. "Prepričan sem, da je izvedljiv, da je koristen za obe državi," je navedel ter izpostavil pomen ruskega trga za našo državo in obratno.

Minister pričakuje tudi implementacijo gospodarskega sodelovanja med državama. Tako že imajo meddržavno komisijo za gospodarsko sodelovanje ter t. i. slovensko-ruski poslovni svet, ki združuje gospodarstvenike obeh držav. V okviru slednjega obstaja tudi interes za tesnejše povezovanje na ravni znanosti in izobraževalnih ustanov.

Erjavec je ob tem opozoril, da je treba pri sodelovanju z Rusijo upoštevati obstoječe omejevalne ukrepe. Po njegovem se bo sicer tudi ta situacija s časom spremenila, medtem pa moramo gledati dolgoročno: "Dolgoročno bo Rusija vedno za Slovenijo pomemben gospodarski partner."