STAznanost

Univerzi na Primorskem za vzpostavitev centra odličnosti 45 milijonov evrov

Koper, 11. novembra - Evropska komisija je potrdila poslovni načrt Univerze na Primorskem in ji za vzpostavitev centra odličnosti za raziskave in inovacije na področju obnovljivih materialov in zdravega bivanjskega okolja - InnoRenew CoE odobrila sredstva v višini 15 milijonov evrov, so sporočili z omenjene univerze. Projektu bo 30 milijonov evrov namenila tudi država.

Kot so sporoči iz Univerze na Primorskem, je namen projekta vzpostaviti center odličnosti za raziskave, razvoj in inovacije na področju obnovljivih materialov ter raziskav zdravega bivanjskega okolja. Z njegovim delovanjem želijo omogočiti preboj Slovenije na vodilno mesto v Evropi na področju trajnostnega gradbeništva, predvsem na podlagi izrabe lesa.

V novem centru odličnosti bodo po navedbah univerze pridobivali vrhunska izvirna znanstvena spoznanja ter nudili podporo pri raziskavah, razvoju in inovacijah slovenski, evropski in svetovni industriji. Z obširnim programom predstavitev delovanja in rezultatov javnosti bodo tudi poudarjali pomen uporabe obnovljivih virov ter trajnostnega razvoja.

Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je ob odločitvi Evropske komisije dejal, da se univerza še kako dobro zaveda pomembnosti povezave med znanostjo in gospodarstvom, center odličnosti pa nudil nove zaposlitve visokokvalificiranim strokovnjakom iz celega sveta.

Vodja projekta Andreja Kutnar je ob tem izpostavila, da bodo vodili inovativni prehod slovenske in evropske industrije na uporabo obnovljivih virov, predvsem na izkoriščanje potencialov gozda in lesa v industriji ter ji omogočiti konkurenčni preboj na svetovnem trgu.

Na primorski univerzi so še zapisali, da potrebo po centru dokazuje tudi dejstvo, da v živem laboratoriju centra že sedaj sodeluje 62 partnerjev iz 20 držav. Pridružila so se nam tako mala kot velika podjetja, raziskovalne institucije in javne organizacije, so pojasnili.

Partnerji so sicer z mentorskim nemškim inštitutom Fraunhofer Institute for Wood Research - Wilhelm-Klauditz-Institut s polmilijonsko podporo Evropske komisije projekt razvijali eno leto, rezultat pa je bil uspešen poslovni načrt centra, ki sta ga sedaj z dodatnim financiranjem v okviru evropskega programa za raziskave Obzorje 2020 podprla Evropska komisija, pa tudi vlada. Ta bo projektu namenila 30 milijonov investicijskih sredstev v iz strukturnih skladov v okviru ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.