STAznanost

Ob 200-letnici glasbenega šolstva tudi mednarodni simpozij

Ljubljana, 16. novembra - Ob letošnji 200-letnici glasbenega šolstva na Slovenskem se vrstijo številni dogodki. Na Akademiji za glasbo se bo danes v čast obletnici ob 9. uri začel celodnevni mednarodni znanstveni simpozij. Zbrane bosta uvodoma pozdravila dekan akademije Andrej Grafenauer in predsednik Zveze slovenskih glasbenih šol Boris Štih.

Simpozij bosta s svojima predavanjema uvedla Primož Kuret, ki bo spregovoril o 200-letnici javnega glasbenega šolstva, Breda Oblak pa se bo dotaknila motivov za razvoj in delovanje v vertikali glasbenega šolstva.

Predavanja bodo razdeljena v sedem sklopov, vsakemu bo sledila razprava. Med drugimi bo Nataša Cigoj Krstulovič predstavila etična in umetniška načela izobraževanja na šoli Glasbene matice, Luisa Antoni bo razsvetlila nastanek slovenskega oziroma slovanskega glasbenega šolanja na Primorskem, Manja Flisar Šauperl pa bo spregovorila o glasbeni šoli Glasbene Matice Maribor.

Po odmoru za kosilo se bo Leon Stefanija posvetil poučevanju teorije glasbe na Slovenskem, do večera pa bodo med drugimi predavali še Martina Valant (Pouk v glasbeni šoli po prenovi glasbenega šolstva), Dimitrij Beuermann (Celostna glasbena šola) in Branka Rotar Pance (Učiteljev lik v glasbeni šoli), Katarina Habe in Ana Smolnikar pa bosta spregovorili o glasbeni samopodobi učencev, ki obiskujejo glasbeno šolo.

Gosta simpozija bosta Andreas Bernhofer, ki bo predaval o avstrijskem sistemu glasbenih šol ter Jelena Martinović - Bogojević, ki bo predstavila primerjavo med glasbenimi šolami v Sloveniji in Črni gori. Simpozij bo sklenila Veronika Brvar s predavanjem Prizadevanje za prava razmerja med javnim glasbenim šolstvom in neformalnim izobraževanjem na področju kulture.

Zveza slovenskih glasbenih šol je ob 200-letnici javnega glasbenega šolstva na Slovenskem pripravila več dogodkov. Med večjimi sta razstava o glasbenem šolstvu Dostopno in plemenito v Slovenskem šolskem muzeju ter nedavni slavnostni jubilejni koncert v Cankarjevem domu.