STAznanost

V Mariboru se začenja konferenca Cobiss 2016

Maribor, 22. novembra - V Mariboru se danes začenja dvodnevna tradicionalna mednarodna konferenca Cobiss 2016, ki bo tokrat prvič potekala v novih prostorih tamkajšnjega Instituta informacijskih znanosti (Izum), organizatorja dogodka. Kot je povedal direktor Izuma Davor Šoštarič, je letos na konferenco prijavljenih več kot 200 udeležencev iz desetih držav.

"Ko govorimo o javni informacijski infrastrukturi raziskovanja, izobraževanja in kulture, je pomembna lastna razvojna vizija, vendar podprta z zadostnimi in relevantnimi informacijami. Danes žanjemo rezultate dolgoletnih prizadevanj in podpore vseh, ki so prepoznali pomen sodobne informacijske infrastrukture za raziskovanje, izobraževanje in kulturo ter družbeni razvoj sploh," je pred začetkom konference dejal Šoštarič.

Po vzoru prejšnjih konferenc bodo tudi tokrat udarne teme na sporedu prvi dan, medtem ko je drugi dan namenjen konkretnim vsebinskim in tehnološkim tematikam. Uvodno predavanje s provokativnim naslovom Kako obdržati knjižnice v digitalni dobi bo imel pionir kibernetske diplomacije in svetovalec pri različnih delovnih telesih OZN Jovan Kurbalija.

Med drugimi predavatelji bodo poleg domačih strokovnjakov tudi gostje iz Danske, Nizozemske, Avstrije, Švice, Bosne in Hercegovine ter Velike Britanije. Ob tem bodo predstavili tudi nekatere novosti v njihovem mednarodno uveljavljenem knjižničnem sistemu, med drugim popolnoma prenovljen popularni Cobiss/Opac.

Mariborski Izum je leta 2012 kot ena največjih slovenskih organizacij na področju IKT-tehnologij pridobil status Unescovega regionalnega centra za knjižnične informacijske sisteme in informacijske sisteme o raziskovalni dejavnosti. Prvi Unescov center v Sloveniji so postali na podlagi dolgoletnega uspešnega delovanja v državah jugovzhodne Evrope, kjer so sprejeli slovenski sistem Cobiss kot produkt visoke tehnologije.