STAznanost

Pred četrt stoletja Slovenija dobila prvo internetno povezavo

Ljubljana, 27. novembra - Na današnji dan se obeležuje 25. obletnico, odkar smo v Sloveniji dobili prvo internetno povezavo. Za uradni datum prihoda prve internetne povezave v Slovenijo namreč velja 27. november 1991, ko so bili paketki IP iz Ljubljane sprejeti v usmerjevalniku na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet.

Prvo internetno povezavo v Sloveniji so novembra 1991 vzpostavili v laboratoriju za odprte sisteme in mreže na Institutu Jožef Stefan (IJS) v sklopu raziskovalnega projekta EUREKA 8 oz. COSINE (Cooperation of Open Systems Interconnection iN Europe), ki ga je koordinirala slovenska spletna pionirka Borka Jerman Blažič.

Kot je za STA povedala znanstvenica, so maja 1991 raziskovalci na IJS po dveletnem naporu prepričevanja zveznih ustanov v Beogradu dobili dovoljenje za najem direktnega voda za povezavo do mednarodne omrežne infrastrukture projekta COSINE, ki je bila imenovana IXI (International X.25 Infrastructure). Še isti mesec je IJS začel testirati povezavo z infrastrukturo IXI na Dunaju, povezava pa je začela delovati 15. junija 1991.

Prva povezava po internetnem protokolu (IP) je nato stekla novembra 1991, ko so bila pridobljena dovoljenja za prehod IP-paketov prek CERN-a v Ženevi in prek Nemčije do Amsterdama. Za uradni datum prihoda prve internetne povezave v Slovenijo tako po besedah Jerman Blažičeve velja 27. november 1991, ko so bili paketki IP iz Ljubljane sprejeti v usmerjevalniku na Inštitutu za fiziko in matematiko v Amsterdamu in od tam v svetovni internet.

Že leta 1989 je Jerman Blažičeva registrirala vrhnjo domeno .yu, ki je omogočila vzpostavitev mednarodnega vstopnega vozlišča za elektronsko pošto ter povezavo s svetom. Naslednji korak pa je bila preselitev strežnika za vrhnjo domeno .yu iz ZDA, natančneje z univerz Berkeley in Harvard, v Slovenijo.

V drugi polovici 90. let je bila domena .yu predana Jugoslaviji. Slovenija je medtem svojo domeno .si dobila maja 1992, ko je bila Slovenija sprejeta v Organizacijo združenih narodov. Takrat je bil ustanovljen tudi zavod Arnes. Leta 1993 je zaživela prva slovenska spletna stran, na Institutu Jožef Stefan, ki je sprva ponujala predstavitev države v slovenščini in angleščini, leta 1996 pa se je preoblikovala v portal Mat'kurja.

Več informacij o vzpostavljanju prve internetne povezave v Sloveniji na https://krog.sta.si/2325089/vzpostavljanje-prve-internetne-povezave-v-sloveniji-gverilska-akcija.