STAznanost

Na konferenci o obvladovanju cvetenja cianobakterij v stoječih vodah

Ljubljana, 2. decembra - V Ljubljani se je odvila dvodnevna konferenca ob zaključku evropskega projekta LIFE Stop CyanoBloom. Na dogodku, ki ga podjetje Arhel pripravlja v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za biologijo in Občino Bled, so predstavili ključne rezultate projekta ter spregovorili o monitoringu in metodah obvladovanja cvetenja cianobakterij.

Konferenca z naslovom Celinska vodna telesa: monitoring in metode obvladovanja cvetenja cianobakterij predstavlja zaključni dogodek projekta LIFE Stop CyanoBloom - Inovativna tehnologija kontrole cvetenja cianobakterij, ki je potekal med julijem 2013 in decembrom 2016. Projekt je sofinanciral evropski finančni instrument LIFE, koordiniral pa ga je Arhel.

Prekomerno cvetenje cianobakterij in izločanje njihovih toksinov predstavlja v površinskih vodnih virih Evrope in sveta enega glavnih tveganj za zdravje. "S cianobakterijami se morda v Sloveniji ne srečujemo tako pogosto kot drugod v Evropi in po svetu, kar pa ne pomeni, da smo na ta problem imuni," je za STA povedala Maja Zupančič Justin iz podjetja Arhel.

Cilj projekta je bil zato predstaviti rešitev za zgodnje odkrivanje cianobakterij, preprečevanje njihovega cvetenja in pojavljanja cianotoksinov. Prekomerno razraščanje cianobakterij je pogosto posledica preobremenjenosti voda z rastlinskimi hranili, kot sta dušik in fosfor. V primeru, ko cianobakterije izločajo toksine, povzročajo neprijeten vonj in okus vode, ta je neprimerna za pitje in drugo uporabo, je pojasnila Zupančič Justinova.

Glavni namen dvodnevne konference je bil predstaviti opravljene aktivnosti in rezultate projekta, ki so obsegali lasten razvoj opreme in izdelavo dveh robotskih plovil s pristanom. Delovanje plovil so testirali v Koseškem bajerju in Blejskem jezeru, kjer so izvajali tudi monitoring ter obsežne laboratorijske teste preverjanja delovanja merilne opreme in zaviranja rasti cianobakterij z uporabo elektrolitske celice, so pojasnili v podjetju.

Poleg izvajanja avtomatiziranega monitoringa so se aktivnosti projekta osredotočale na kontrolo prekomerne razrasti fitoplanktona v jezeru. Na konferenci so zato predavatelji iz slovenskih in tujih inštitucij osvetlili celovit pristop k upravljanju vodnih teles ter potrebne ukrepe.

Kot so še zapisali v Arhelu, o pomembnosti tematike govori tudi nedavno organizirana 10. mednarodna konferenca o toksičnih cianobakterijah v Wuhanu na Kitajskem z več kot 170 predavanji in posterji ter preko 300 udeleženci, kjer so tehnološke inovacije podjetja Arhel, razvite v okviru projekta LIFE Stop CyanoBloom, požele precejšnje zanimanje med udeleženci.

Kitajska se namreč v zadnjih 30 letih sooča s hudimi cvetenji cianobakterij in s tem s težavami zagotavljanja pitne vode, ki se pojavljajo na 8000 kvadratnih kilometrih, oziroma eni četrtini celinskih vodnih teles, so še zapisali.