STAznanost

Slovenija postala pridružena članica Evropske vesoljske agencije

Ljubljana/Luzern, 2. decembra - Svet Evropske vesoljske agencije (ESA) je v četrtek na zasedanju v Luzernu soglasno potrdil status Slovenije kot pridružene članice agencije. Sporazum je sicer minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek podpisal že julija na sedežu agencije v Parizu.

Potrditev statusa pridružene članice za Slovenijo pomeni korak bližje polnopravnemu članstvu v ESA, so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po besedah državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleša Cantaruttija bo članstvo Sloveniji omogočilo dostop do vseh programov. Lahko bo nastopala kot nosilka izbranih opcijskih programov ter kot podizvajalka ostalih programov. Napovedal je sodelovanje Slovenije v treh opcijskih programih, in sicer splošnem tehnološkem programu, programu opazovanja Zemlje ter znanstvenem programu Prodex.

S sklenitvijo sporazuma se bo okrepilo tudi poslovno povezovanje podjetij vesoljske industrije, ne le na evropski pač pa tudi na globalni ravni. Slovenskim podjetjem bo sporazum omogočil razvoj novih produktov z visoko dodano vrednostjo in dodatno diverzifikacijo prodajnih portfeljev na področju vesoljske tehnologije in z njo povezanih tehnoloških področij.

Prinesel bo tudi nova delovna mesta, rast gospodarstva skozi širitev na nov trg in uvajanje novih tehnologij, ki jih brez povezave z vesoljskimi tehnologijami sploh ne bi bilo, je nekaj dobrobiti sporazuma izpostavil Cantarutti.

Sodelovanje z agencijo predstavlja referenco in odskočno desko na tujih trgih tudi za slovenska podjetja, saj sodelovanje v tej agenciji izkazuje kakovost produktov podjetij pa tudi sposobnost izvajanja zahtevnih projektov ter reševanja visokotehnoloških problemov.

ESA ima 22 članic, in sicer 20 držav EU ter Norveško in Švico.