STAznanost

Družba Medis podelila nagrade za dosežke v medicini in farmaciji

Ljubljana, 4. decembra - Družba Medis je pred kratkim podelila mednarodne nagrade za izjemne raziskovalne dosežke v medicini in farmaciji Medis Award. Nagrade na devetih terapevtskih področjih so prejeli zdravniki in farmacevtka iz petih držav, med drugim tudi dve slovenski zdravnici - oftalmologinja Eva Lenassi in revmatologinja Alojzija Hočevar.

Zdravniki in farmacevti iz osmih držav so letos poslali kar 162 prijav svojih raziskovalnih del v klinični medicini in farmaciji. Gre za edino tovrstno nagrado v širši regiji, ki nagrajuje klinične dosežke, ki neposredno vplivajo na napredek v diagnostiki in zdravljenju bolezni, so pojasnili v podjetju.

Poleg slovenskih zdravnic so nagrade prejeli še alergologinja Slađana Andrejević in nevrolog Srđan Ljubisavljević iz Srbije, anesteziolog Alen Protić in pulmologinja Dražena Srdić s Hrvaške, farmacevtka Tanja Dujić iz Bosne in Hercegovine ter pediater Gergely Toldi in urolog Attila Szendrei z Madžarske.

Mednarodno nagrado Medis Awards je leta 2014 zasnovala družba Medis z namenom, da nagradi posebne raziskovalne dosežke v klinični medicini in farmaciji v tem delu Evrope. Njihovo delo namreč neposredno vodi k napredku pri diagnostiki in zdravljenju različnih bolezni, so zapisali v podjetju.

Nagrade Medis Awards so se razvile v vsakoletni mednarodni natečaj za strokovnjake na področju medicine in farmacije, ki so svoja raziskovalna dela predstavili na evropskih ali svetovnih strokovnih kongresih ali objavili v strokovnih publikacijah z visokim dejavnikom vpliva.

Finaliste in nagrajence vedno po strokovnih kriterijih oceni neodvisna mednarodna strokovna žirija. S slovesnostjo ob podeljevanju nagrad pa želi Medis prispevati k večji prepoznavnosti nagrajencev in njihovem medsebojnem spoznavanju v tem delu Evrope, s čimer spodbuja njihovo sodelovanje pri raziskovalnem, znanstvenem in kliničnem delu in s tem višjo kakovost zdravljenja bolnikov, so še zapisali.