STAznanost

Novogoriška univerza prevzema celoten dvorec Lanthieri v Vipavi

Vipava, 7. decembra - Dobro leto dni po podpisu najemne pogodbe Univerze v Novi Gorici z Občino Vipava za najem tudi drugega, gospodarskega dela dvorca Lanthieri v Vipavi, bo obnovljeno stavbo v prihodnjih dneh po poročanju Primorskih novic tudi prevzela. Do zapletov je prišlo, ker je novogoriška univerza želela urediti ogrevanje in hlajenje po svoje.

Občina Vipava ima namreč s podjetjem E3 podpisano pogodbo za ureditev ogrevanja in hlajenja prostorov, za kar je energetska družba v Lanthierijev dvorec na lastne stroške vgradila sistem ogrevanja in hlajenja s toplotno črpalko, ki pridobiva toploto iz reke Vipave.

Ker je novogoriška univerza ves čas trdila, da je cena za uporabo njihove opreme previsoka, si je sama želela urediti ogrevanje in hlajenje. Zato dvorca sredi Vipave kljub podpisani najemni pogodbi ni želela prevzeti.

Kot je za STA povedal rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik še ne vedo, koliko denarja bo potrebnega za to investicijo: "Vendar je ta objekt za nas tako pomemben in toliko časa že čakamo, da se vanj v celoti vselimo, da smo pripravljeni v funkcionalnost dvorca vložiti tudi nekaj finančnih sredstev."

Zavrtanik predvideva, da bo investicija zaključena v štirih do šestih mesecih, preko poletja bodo v dvorec Lanthieri preselili vso opremo in v njem predvidoma začeli delati v novem študijskem letu.

Vipavska občina pa bo na sodišču razreševala zaplet zaradi pogodbe z družbo E3. Raje to kot pa vračanje sredstev iz skladov EU, ki jih je pridobila za obnovo dvorca, je že večkrat za STA povedal vipavski župan Ivan Princes. Občina je namreč v razpisih navajala, da bodo prostori dvorca namenjeni izobraževanju in zato pridobila kar dobra dva milijona evrov. Vrednost naložbe v drugi in tretji del dvorca je znašala 3,8 milijona evrov, od katerih je 77 odstotkov dala država skupaj z evropskimi sredstvi, petino pa je prispevala vipavska občina.

"Zaključila se je dvajset let dolga zgodba o obnovi dvorca. Mislim, da smo zanj našli pravo vsebino," je ob podpisu pogodbe z Univerzo v Novi Gorici 18. septembra lani dejal Princes.

Univerza bo celoten obnovljen kompleks Lanthierijevega dvorca uporabljala 85 let, kar jim daje možnost dodatnega razvoja. V njem bo dobila prostor fakulteta za znanosti o okolju z vsemi laboratoriji in program biomedicine, prav tako se bo iz prvega dela delno širila tudi Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo.

Osrednji del dvorca Lanthieri, ki je tudi kulturni spomenik državnega pomena, ima novogoriška univerza v najemu od leta 2013. Kot protokolarni objekt ga uporablja tudi Občina Vipava.

Drugi in tretji del dvorca, nekdaj sta služila kot gospodarski del, merita 2200 kvadratnih metrov površin, ki jih bo univerza namenila za predavalnice, raziskovalne laboratorije kot tudi za garsonjere za gostujoče profesorje.

Muzej vinogradništva in vinarstva, ki naj bi ga po prvotno sklenjenem dogovoru uredila novogoriška univerza, bo v kletnih prostorih dvorca sedaj uredila vipavska občina v sodelovanju z Goriškim muzejem.