STAznanost

Slovenija bo gostila mednarodno konferenco o varnosti in zanesljivosti

Ljubljana, 12. decembra - Slovenija bo prihodnje leto gostila 27. mednarodno znanstveno konferenco o varnosti in zanesljivosti ESREL 2017, ki jo vsako leto organizira Evropsko društvo za varnost in zanesljivost (ESRA). Dogodek, ki povezuje gospodarstvo in znanost z omenjenih področij, bo potekal pod vodstvom Marka Čepina z ljubljanske fakultete za elektrotehniko.

Ljubljana. Slovenija bo prihodnje letos gostila 27. mednarodno znanstveno konferenco o varnosti in zanesljivosti ESREL 2017. Marko Čepin s Fakultete za elektrotehniko UL. Foto: ESREL 2017

Ljubljana.
Slovenija bo prihodnje letos gostila 27. mednarodno znanstveno konferenco o varnosti in zanesljivosti ESREL 2017.
Marko Čepin s Fakultete za elektrotehniko UL.
Foto: ESREL 2017

Kot je dejal Čepin, ki je že dolga leta aktivni član v društvu ESRA ter vodja skupine za ocenjevanje tveganja, je konferenca namenjena raziskovalcem s področij, pri katerih sta varnost in zanesljivost pomembna. To velja v prvi vrsti za letalsko industrijo in jedrske elektrarne, kjer sta se varnost in zanesljivost prvotno razvila, je pojasnil.

Prav tako pa v zadnjih desetletjih to velja za skoraj vsa industrijska področja, pa tudi neindustrijska, saj zavarovalništvo in finančni trgi tudi niso imuni na tveganja, dodaja.

Konferenca, ki bo med 18. in 22. junijem 2017 potekala v Portorožu, bo pomenila predstavitev metod na področju varnosti in zanesljivosti ter njihovo uporabo v različnih gospodarskih panogah. Med drugim bo odprla teme, kot so modeliranje nesreč, zanesljivost človeka, modeliranje vzdrževanja, simulacije v varnosti in zanesljivosti.

Pri tem pa bodo zajeta področja letalstva, kemične industrije, gradbeništva, energetike, informacijskih tehnologij, transporta, jedrske industrije, naftne in plinske industrije itd.

Organizatorji pričakujejo udeležbo več kot 300 strokovnjakov iz industrije ter znanstvenikov iz vsaj dvajset držav, kar vključuje tudi udeležbo svetovno znanih mednarodnih predavateljev. Med potrjenimi vabljenimi predavatelji sta denimo profesor Antoine Rauzy z Norveške ter profesor Enrique Lopez Droguett iz Čila.

Priprava take konference, ki jo bo Slovenija gostila prvič, po besedah Čepina pomeni velik izziv za organizatorje, hkrati pa je strokovna priložnost za Slovenijo. "Pomeni priznanje slovenskim znanstvenikom in strokovnjakom. Prispeva k prepoznavnosti Slovenije kot države za dobro industrijsko okolje in kot turistične destinacije."

Kot je pojasnil Čepin, sta varnost in zanesljivost prisotna na vseh področjih, in to v večji meri, kot se ljudje zavedamo. "Varnost je najbolj osnovno načelo človekovega življenja in družbe v celoti. Moderno življenje se odvija vzporedno z napredovanjem tehnološkega napredka. Pri industrijah, strojih in napravah je zato vedno bolj pomembna njihova varnost in zanesljivost."