STAznanost

Projekt Odlični v znanosti prihodnje leto v prenovljeni obliki

Ljubljana, 14. decembra - S predstavitvijo dosežkov v medicini se je pred dnevi zaključila peta izvedba projekta Odlični v znanosti, ki ga je javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) pripravila v sodelovanju z univerzami in iniciativo Znanost na cesti. Prihodnje leto se obeta prenova projekta, katerega namen je predstavitev znanstvenih dosežkov javnosti.

Ljubljana. Dogodek v okviru projekta Odlični v znanosti. Foto: Jozsef Györkös

Ljubljana.
Dogodek v okviru projekta Odlični v znanosti.
Foto: Jozsef Györkös

Ljubljana. Dogodek v okviru projekta Odlični v znanosti. Foto: Peter Irman

Ljubljana.
Dogodek v okviru projekta Odlični v znanosti.
Foto: Peter Irman

Ljubljana. Dogodek v okviru projekta Odlični v znanosti. Foto: Peter Irman

Ljubljana.
Dogodek v okviru projekta Odlični v znanosti.
Foto: Peter Irman

V novembru in decembru se je v Mariboru, Vipavi ter Ljubljani zvrstilo šest dogodkov, v okviru katerih so potekale predstavitve najpomembnejših znanstvenih dosežkov preteklega leta po izboru Znanstvenoraziskovalnih svetov ved pri ARRS s področij biotehnike, družboslovja in humanistike, tehnike, medicine ter naravoslovja.

Kot so povedali na ARRS, omenjeni sveti vsako leto pregledajo in ocenijo vsa letna in zaključna poročila raziskovalnih programov in raziskovalnih projektov, ki so v financiranju. S tem spremljajo izvajanje financiranih raziskav, obenem pa iz rezultatov raziskav izberejo odlične dosežke za preteklo leto. V letošnjem letu so pregledovali poročila 303 raziskovalnih programov in 279 raziskovalnih projektov.

Prednost pri izboru imajo dosežki, ki so odmevni in prelomni oziroma pri katerih je pričakovati družbene in ekonomske učinke ter prenos novega znanja v neposredno uporabo. Posamezne vede pa imajo določena tudi bolj specifična merila, povezana z naravo raziskovalnega dela na področju.

Serija dogodkov Odlični v znanosti, ki letos poteka že peto leto zapored, je eden izmed projektov agencije na področju promocije znanosti. Namenjen je predstavitvi znanstvenih dosežkov strokovni in splošni javnosti ter spodbujanju povezav med potrebami družbe in rešitvami, ki jih znanost lahko ponudi. Na ta način agencija omogoča vpogled v delovanje in rezultate znanstvenoraziskovalnega dela v Sloveniji.

"Ob vzpostavitvi projekta smo želeli zasnovati aktivnost, ki bo splošni javnosti odstrla pogled v raziskovanje in znanost. Želeli smo oblikovati zanimiv in razumljiv format predstavitev rezultatov raziskav, namenjenih splošni javnosti. Predstavitve smo v tem času začeli pripravljati v sodelovanju z raziskovalnimi organizacijami in drugimi iniciativami s področja promocije znanosti," so zapisali na ARRS.

Kot so še povedali, po zaključenem petem ciklu načrtujejo prenovo projekta. "Osnovni namen in motiv - približevati rezultate raziskav splošni javnosti - ostaja. Za zdaj misli še osredotočamo v uspešen zaključek letošnje izvedbe, nato pa se bomo intenzivno posvetili preoblikovanju projekta in k sodelovanju povabili tudi deležnike - raziskovalke in raziskovalke, predstavnike medijev in druge zainteresirane."