STAznanost

V Ljubljani predavanje priznanega strokovnjaka s področja celične terapije

Ljubljana, 16. decembra - Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) in podjetje Educell bosta v torek gostila predavanje svetovno priznanega strokovnjaka za celične terapije in pred leti kandidata za Nobelovo nagrado Stephena Mingerja. Gost bo v predavanju spregovoril o novostih na področju celičnega zdravljenja ter regenerativne medicine, so sporočili organizatorji.

Kot je pojasnil Lenart Girandon iz podjetja Educell, se bo Minger v svojem predavanju osredotočil na novosti v že tako novem področju celičnih terapij in regenerativne medicine za različne bolezni. Celične terapije bi namreč v prihodnosti lahko temeljito spremenile zdravstvo in s tem vplivale na zdravje, staranje in regeneracijo.

Minger je velik strokovnjak na področju matičnih celic in je bil eden vodilnih na področju dela z matičnimi celicami v Veliki Britaniji. Ker že od začetka deluje na področju matičnih celic, premore veliko izkušenj in podrobno poznavanje novejših metod in njihove klinične uporabnosti, je povedal Girandon.

Minger po besedah Girandona dobro pozna tudi področje celičnih terapij v Sloveniji in z veseljem sodeluje in pomaga podjetjem in ostalim ustanovam pri razvoju področja. "Slovenija je tudi v svetovnem merilu zelo aktivna na področju celičnih terapij, saj se področje razvija že več kot 20 let, z vodilno vlogo podjetja Educell."

Kot je ocenil Girandon, smo kljub majhnemu številu prebivalcev uspeli razviti širok spekter celičnih zdravljenj z zelo dobrimi rezultati, ki so odmevni tudi v svetovnem merilu, imamo pa tudi svoje podjetje za shranjevanje tkiv - Biobanko. "Zaradi naštetega Mingerja zanima Slovenija in na obisk prihaja tudi za navezovanje novih in tesnejših vezi s skupinami, ki delujejo na področju celičnih terapij, kamor seveda spadata tudi podjetje Educell in NIB."

Minger je doktoriral leta 1992 na Albert Einstein College of Medicine v New Yorku. Po zaključku podoktorskega izobraževanja se je preselil v Veliko Britanijo, kjer je delal kot predavatelj biomolekularne znanosti ter kasneje biologije matičnih celic na londonski fakulteti King's College. Od leta 2002 je vodil laboratorij za biologijo matičnih celic, dokler se ni leta 2009 pridružil hčerinskemu podjetju ameriške multinacionalke General Electric - GE Healthcare.

Štiri leta pozneje je postal glavni znanstvenik za celično znanost na GE Healthcare Life Sciences, kjer je bil zadolžen za dolgoročno globalno raziskovalno strategijo. Trenutno s podjetjem sodeluje kot višji svetovalec za področje celične znanosti in regenerativne medicine, hkrati pa je tudi direktor podjetja SLM Blue Skies Innovations.

Mingerjevo predavanje bo potekalo v torek ob 12.00 uri na Nacionalnem inštitutu za biologijo.