STAznanost

BiH s pomočjo Slovenije do laboratorija za proučevanje kakovosti naftnih derivatov

Mostar, 22. decembra - V Mostarju so slovesno odprli laboratorij za proučevanje kakovosti naftnih derivatov, ki ga je z 900.000 evri uradne razvojne pomoči podprla Slovenija. BiH bo tako odslej bolje nadzorovala skoraj 600 različnih dobaviteljev nafte v državi, ureditev trga pa bo, kot je bilo slišati na oodprtju, izboljšala kakovost življenja tamkajšnjih prebivalcev.

Današnjega odprtja v Mostarju se je udeležila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, ki je poudarila, da se Slovenija zaveda pomena in potenciala mednarodnega sodelovanja.

Poleg finančne podpore pa gre, kot je poudarila Štravs Podlogarjeva, tudi za prenos znanja in tehnologij, odpira pa tudi vrata slovenskim podjetjem za nadaljnje poslovanje na tem območju.

Njen kolega z ministrstva za trgovino in gospodarske zadeve BiH Mate Franjičević je dodal, da gre za nov korak na evropski poti BiH. Sloveniji se je zahvalil za pomoč, ob tem pa dodal, da laboratorij dokazuje, da ne gre zgolj za politične floskule, temveč za projekt, ki bo dejansko izboljšal kakovost življenja prebivalcev.

Ureditev naftnega sektorja bo imela sicer pozitivne učinke na mnogih področjih, nenazadnje bo pripomogla k izboljšanju kakovosti zraka. Kot je bilo slišati na odprtju, je v BiH kar okoli 600 naftnih dobaviteljev, kakovost nafte pa je na mnogih črpalkah vprašljive kakovosti.

Sodelovanje pri tovrstnih projektih Sloveniji prinaša tudi gospodarske priložnosti. Projekt gradnje laboratorija je koordiniral Inštitut za kovinske materiale in tehnologije IMT, njegov direktor Matjaž Godec pa je na odprtju dejal, da se želijo s pomočjo takšnih projektov vrniti na bosanski trg, kjer je IMT na področju energetike in termoelektrarn deloval ob ustanovitvi pred skoraj 70. leti.

Slovenija je sicer projekt podprla preko Centra za mednarodno sodelovanje in razvoj. Direktor centra Gašper Jež je danes pojasnil, da se zgodba z današnjim odprtjem še ni v celoti končala, saj je za Slovenijo izjemno pomembno, kako bodo projekt v bodoče vzdrževali. Celotna vrednost projekta je sicer znašala 2,5 milijona evrov, od tega je Slovenija prispevala 900.000 evrov v obliki opreme, del razvojne pomoči je prispevala tudi Češka.

Investicije Slovenije v BiH se bodo nadaljevale tudi v prihodnje. Že prihodnje leto namerava Slovenija nameniti 600.000 evrov za opremo pediatričnih bolnic z opremo led razsvetljave in 200.000 evrov za laboratorij za testiranje led svetil. Prav tako je zagotovljenih 800.000 evrov za gradnjo sortirnice odpadkov v Donjem Vakufu.