STAznanost

V Nuku o sodelovanju med umetnostjo in znanostjo v vesolju

Ljubljana, 22. decembra - V Narodni in univerzitetni knjižnici (Nuk) se bo popoldne srečala "slovenska vesoljska skupnost". Namen je predstaviti zadnje aktivnosti na področju umetnosti, humanistike in kulture v vesolju ter možne načine sodelovanja med umetnostjo in znanostjo v prihodnje. S srečanjem bo Ksevt obeležil tudi rojstni dan Hermana Potočnika Noordunga.

Ukvarjanje z vesoljem ima v Sloveniji tradicijo, kontinuiteto in po prepričanju Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt), ki se v Vitanju, od koder izvira družina slovenskega raketnega inženirja Potočnika Noordunga, posveča kulturalizaciji vesolja, predvsem prihodnost.

Po besedah Mihe Turšiča bodo na današnji slovenski vesoljski akademiji, kot so poimenovali srečanje, predstavili, kaj se je v zadnjem obdobju zgodilo na področju umetnosti, humanistike in kulture v vesolju. Po njegovih besedah so pripravili razstave, ki se ukvarjajo z vesoljem, denimo v Moderni galeriji, na področju arhitekture se razvija nanoturizem, galerija Kapelica sodeluje z južnoevropskim observatorijem in Evropsko vesoljsko agencijo (Esa), kjer organizirajo rezidenco za umetnike. Esa bo izvedla tudi prvi umetniški projekt na vesoljski postaji z brazilskim umetnikom.

"Skratka, dogaja se cel kup stvari," je za STA povedal Turšič. Akademijo so zato pripravili, da se "slovenska vesoljska skupnost" sreča in spozna z možnimi modeli povezovanja, vključevanja umetnosti in kulture v industrijo in znanost. Predstavili jih bodo predstavniki iz industrije in tisti, ki se ukvarjajo z vesoljskimi aktivnostmi.

Po Turšičevih besedah namreč iščejo sinergije med področji, vmesne prostore med umetnostjo in znanostjo, umetnostjo in industrijo. "To je niz sklopov, kjer se izvajajo določene raziskovalne in razvojne aktivnosti, ključno pa je, da so te aktivnosti družbeno bolj relevantne, da iščejo dialog z družbo, izhajajo iz nje in iz družbenih situacij. To je faktor, ki ga imenujemo družbena relevantnost. To je pač smer, iz katere izhajamo," je povedal Turšič.

Predstavnik Ksevta je ob tem pojasnil, da center v Vitanju trenutno še deluje, program pa ostaja do marca. Če država do takrat ne bo storila ničesar, potem obstaja bojazen, da bo hiša v nekem trenutku prazna. Po tem, ko je Turšič lani z gladovno stavko opozoril na finančno in statusno problematiko Ksevta, je bila sicer na državni ravni predstavljena namera o vzpostavitvi tehnične pisarne Slovenija v vesolju, ki bi pomenila institucionalni okvir za koordiniranje programov Ese, Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) in Ksevta. A se po Turšičevih besedah ni zgodilo še nič.