STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Novomeška fakulteta za informacijske študije s projektom visokozmogljivostnega inovativnega računalništva

Novo mesto, 4. januarja - Novomeška fakulteta za informacijske študije je s prijavo na razpis Interreg Podonavje, kot vodilna v konzorciju, ki združuje 18 partnerjev iz 15 držav, prišla do projekta, v okviru katerega bo nastal transnacionalni laboratorij za visokozmogljivostno računalništvo. Za projekt, ki bo trajal poltretje leto, bodo dobili 2,1 milijona evrov.

Z omenjene fakultete so sporočili, da bo v okviru podonavskega projekta visokozmogljivostnega inovativnega računalništva (High-performance Computing for Effective Innovation in the Danube Region) nastal transnacionalni računalniški laboratorij, ki bo podpiral sodelovanje malih in srednje velikih industrijskih podjetij pri skupnem razvoju visoko dobičkonosnih izdelkov.

Združeval bo visokozmogljivostno računalniško infrastrukturo in znanje podonavskih strokovnjakov ter ponujal celovite izobraževalne in razvojne storitve za podjetja, so pojasnili.

Na leta 2008 ustanovljeni novomeški fakulteti, kjer omenjeni projekt ocenjujejo za velik uspeh in pridobitev, želijo sicer postati širše območni ključni center za visokozmogljivostne simulacije za potrebe podjetij. Kot meni soavtorica projekta Dolores Modic, pa bo ta, poleg praktičnih naročil, akademskim ustanovam omogočil boljši izkoristek superračunalniških zmogljivosti.

Na fakulteti so še opozorili, da se bo novi laboratorij za visokozmogljivostno računalništvo pridružil superračunalniku Rudolfu, ki ga je omenjena ustanova v okviru približno milijon evrov vrednega projekta Kreativno jedro - simulacije, leta 2013 kupila z denarno podporo evropskega sklada za regionalni razvoj.