STAznanost
Humanistika in družboslovje

Darwinov dan letos tudi v Sloveniji

Ljubljana, 12. februarja - Ljubitelji biologije se vsako leto 12. februarja spomnijo britanskega naravoslovca Charlesa Darwina, ki se je rodil na ta dan pred 208 leti. Aktivnostim ob obeležitvi mednarodnega Darwinovega dne se letos prvič pridružuje tudi Slovenija.

Darwin je bil eden izmed največjih naravoslovcev vseh časov. Razvil in predstavil je teorijo, ki predpostavlja, da so se vsa živa bitja razvila iz skupnega prednika, na osnovi opažanj in poskusov pa je dognal tudi mehanizem teh sprememb - naravni izbor.

Njegovo teorijo so kasneje razširili in dopolnili z novimi odkritji in teorija evolucije, katere začetnik je bil Darwin, danes tvori enega od temeljev sodobne biologije.

Kot so sporočili iz Društva biologov Slovenije, je namen praznovanja Darwinovega dne spodbuditi ljudi po vsem svetu, zlasti mlade, h kritičnem presojanju, razkrivanju resnice, radovednosti ter razmišljanju o pomenu intelektualne pokončnosti, osebnostne integritete, poguma in načelnosti. Vse te lastnosti so odlikovale Darwina in ga vodile na velikem intelektualnem potovanju ob odkrivanju zakonitosti evolucije, so zapisali v sporočilu za javnost.

Praznovanje poteka po vsem svetu v mesecu februarju, osrednji dogodek v Sloveniji pa bo predavanje o Darwinu in razvoju žive narave, ki ga bo danes ob 11. uri imel profesor na Biotehniški fakulteti Boris Sket v Prirodoslovnem muzeju Slovenije v Ljubljani.