STAznanost

Na NIB predstavili poglede na biotsko raznolikost v Sloveniji

Ljubljana, 16. januarja - Na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) se je minuli petek odvil strokovni posvet z naslovom Biotska raznovrstnost s kmetijstvom in za kmetijstvo. Na dogodku so udeleženci izmenjali poglede na razumevanje biotske raznovrstnosti v Sloveniji ter rešitve za trajnostno upravljanje biotske raznovrstnosti, so zapisali v NIB.

Glavni namen posveta je bil snovalcem kmetijskih in okoljskih politik predstaviti stanje biotske raznovrstnosti v Sloveniji in jim na osnovi najnovejših raziskav, ki jih izvajajo tudi na inštitutu, podati nekatere predloge za bolj učinkovito ohranjanje narave, so zapisali.

Raziskovalci so predstavili svoje poglede na stanje biotske raznovrstnosti v Sloveniji. Med drugim so izpostavili pomen rdečih seznamov ogroženih vrst in nacionalno pomembnih vrst ter predstavili nekaj predlogov za trajnostno upravljanje biotske raznovrstnosti v kmetijski krajini.

Posveta so se udeležili minister za kmetijstvo Dejan Židan in drugi predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, predstavniki ministrstva za okolje in prostor, Zavoda RS za varstvo narave in Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije.

Minister Židan se je strinjal, da je varovanje biotske raznovrstnosti pomembno. Pri tem je po njegovem mnenju potrebno upoštevati, da je kmetovanje v osnovi gospodarska dejavnost, ki kmetu omogoča preživetje, izziv pa predstavlja varovanje okolja na način, ki ne ovira razvoj.

Tudi drugi udeleženci posveta so se strinjali, da nas upadanje biotske raznovrstnosti sili k bolj poglobljenemu in celovitemu pristopu iskanja rešitev upravljanja z okoljem. "Pri tem je ključno sodelovanje vseh deležnikov, k čemur pripomorejo tudi tovrstni posveti. Le skupaj bomo lahko postavili temelje trajnostnega razvoja, ki omogoča ohranjanje ekosistemov in njihovih neprecenljivih ekosistemskih storitev," so še poudarili v NIB.