STAznanost

Podjetniki z velikim zanimanjem za povezovanje z znanostjo

Ljubljana, 17. januarja - Člani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) so obiskali Institut Jožef Stefan in se seznanili z možnostmi prenosa novih tehnologij in inovacij v svoja podjetja. Veliko zanimanje podjetnikov in obrtnikov za obisk instituta kaže, da je v malem gospodarstvu velik interes za sodelovanje z znanstveno raziskovalno sfero, so sporočili z OZS.

Srečanja se je udeležilo skoraj 50 udeležencev iz 35 podjetij, največ interesa pa je bilo med člani sekcije gradbincev, elektro dejavnosti, kovinarjev, elektronikov in mehatronikov, grafičarjev, lesarjev in živilskih dejavnosti.

Predsednik Odbora za znanost in tehnologijo pri OZS Marko Lotrič je na srečanju izrazil dolgoročno pomembnost sodelovanja znanstveno-raziskovalne sfere z industrijo, še posebej v časih, ko znanje, razvoj in inovacije postajajo ključna konkurenčna prednost.

Srečanja se je udeležil tudi podjetnik Bojan Črtalič iz podjetja FerroČrtalič, ki je v svoje podjetje že vpeljal nekatere inovacije, ki so plod sodelovanja z razvojno-raziskovalnimi institucijami, med drugim tudi z Institutom Jožef Stefan. Po njegovem mnenju je nujno potrebno tesnejše sodelovanje s tovrstnimi institucijami, saj "ne samo, da je dobrodošlo in dobro, je nujno potrebo za tista podjetja, ki imajo inovativne proizvode".

Ob zaključku srečanja so obrtniki in podjetniki opravili še individualne dvostranske pogovore s posameznimi raziskovalci instituta, kjer so lahko izpostavili problematiko svojih podjetij in skušali najti odgovore ali začeti nova sodelovanja, so še sporočili z OZS.