STAznanost

Tudi slovensko morje je pomemben življenjski prostor delfinov

Ljubljana, 19. januarja - Društvo za morske sesalce Morigenos danes v Prulček baru v Ljubljani peto leto zapored organizira Noč delfinov. Namen dogodka je predstaviti delo društva v letu 2016 ter vzbuditi zavedanje o pomembnosti ohranjanja morskega okolja in njegove biotske raznovrstnosti, so sporočili iz društva. Tudi slovensko morje je namreč pomemben prostor za delfine.

Kot so zapisali na spletni strani društva, se v slovenskem morju namreč zadržuje populacija delfinov vrste velika pliskavka. To je edina stalna vrsta kitov in delfinov pri nas, druge vrste pa slovensko morje obiščejo redkeje.

Delfini so pomemben del morskega ekosistema. Z učinkovito zaščito delfinov lahko zaščitimo tudi ostala bitja in celotno okolje, v katerem delfini živijo, opozarja društvo. Obstoj delfinov pri nas ogrožajo mnogi človeški vplivi, kot so onesnaženje, tudi hrup, gost pomorski promet, prekomerni ali neprimerni ribolov ter splošna degradacija morja in njegove obale, je še zapisano na spletni strani društva Morigenos.

Dogodek je brezplačen, društvo pa lahko ljudje podprejo z donacijami, so še pojasnili v društvu.

Društvo Morigenos se ukvarja predvsem z raziskovanjem, izobraževanjem, ozaveščanjem javnosti in upravljanjem z naravnimi viri za učinkovito varstvo morskega okolja in biotske raznovrstnosti.