STAznanost

Med predstavniki Evropskega inovacijskega sveta tudi Slovenka

Bruselj, 20. januarja - Evropski komisar za znanost, raziskave in inovacije Carlos Moedas je danes najavil oblikovanje skupine 15 visokih predstavnikov za Evropski inovacijski svet (EIC). Med člani je tudi direktorica Evropskega konzorcija raziskovalne infrastrukture in članica upravnega odbora Evropskega inštituta za inovacije in tehnologije Jana Kolar.

Kot so sporočili z ministrstva za izobraževanje in šport, bodo visoki predstavniki za Evropski inovacijski svet svetovali Evropski komisiji pri krepitvi novih, tržno usmerjenih inovacij ter prihodnjih raziskovalnih in inovacijskih programih.

Evropski komisiji bodo svetovali o nizu sprememb v programu Obzorje 2020, oblikovali pa bodo tudi priporočila za prihodnje programe EU. Skupina se bo prvič sestala marca.

Evropski komisar je 15 članov izbral iz nabora 469 kandidatov, pri čemer je upošteval njihove reference. Ob tem je dejal, da je vesel, ker so sestavili skupino visoko strokovnih posameznikov z različnih raziskovalnih področij, ki bodo s svojimi izkušnjami in znanjem v pomoč Evropski komisiji pri njenih prizadevanjih za vzpostavljanje čim bolj učinkovitega programa raziskav in inovacij EU, so še sporočili z ministrstva.