STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Hiši eksperimentov se soočajo s prostorsko stisko

Ljubljana, 12. februarja - V Hiši eksperimentov že dalj časa vztrajno iščejo nove prostore, kamor bi lahko shranili stroje, ki jih potrebujejo za svoje ustvarjanje. Z dodatnimi skladišči jim je na pomoč priskočila občina, kot pravi vodja Hiše eksperimentov Miha Kos, pa je to le eden izmed obližev, rešitev njihove stiske pa vidi v postavitvi ustreznega centra znanosti.

"Radi bi razvijali in gradili nove eksperimente, pa nam primanjkujejo prostori - delavnice, kjer bi lahko postavili stružnico, rezkalnik, 3 D tiskalnik ... in ustvarjali za Slovenijo," so v Hiši eksperimentov zapisali na svoji spletni strani. Sprašujejo, ali ima kdo na voljo pritlične prostore, ki bi jih bil pripravljen dati v brezplačen najem ali jih morda donirati.

Nekateri stroji namreč zavzamejo veliko prostora, je pojasnil vodja Hiše eksperimentov Miha Kos. Ti so zaenkrat spravljeni v kleti občinskih prostorov na Trubarjevi cesti v Ljubljani, ki jih je Kos označil kot podmornico, v kateri je zelo utesnjeno. Po njegovih besedah tako iščejo ustrezne in po možnosti pritlične prostore blizu Hiši eksperimentov, da bi v njih lahko postavili težje stroje.

Kot je pojasnil Kos, nekaj začasnih prostorov sicer že imajo. Njihovo stisko so v Mestni občini Ljubljana (MOL) prepoznali in jim na pomoč priskočili z dodatnimi skladišči, vendar, kot pravi Kos, bi ti prostori morali biti povezani in na enem mestu.

V Hiši eksperimentov se sicer zavedajo, da občina novih prostorov nima na voljo. "Na pomoč nam je pred 16 leti priskočila že s temi prostori, v katerih smo, in smo ji za to tudi hvaležni", je dejal Kos.

Z oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana so sporočili, da so s Hišo eksperimentov že v preteklih letih iskali skupne rešitve, "vendar noben od prosto razpoložljivih prostorov v lasti MOL, ki smo si jih tudi skupaj ogledali, njihovim potrebam ni ustrezal".

Poudarili so, da je občina jasno izrazila podporo iskanju nadaljnjega razvoja Hiše eksperimentov v center odličnosti s podpisom sporazuma leta 2011 z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, s katerim naj bi se MOL zavezala k zagotovitvi zemljišč in aktivnemu sodelovanju pri dejavnostih za pridobitev zemljišč, ki so v lasti Stanovanjskega sklada RS, in sicer v obliki pogajanj.

"Že v samem sporazumu so taksativno našteta zemljišča, ki so predmet projekta, in bodo predvidoma predstavljala stvarni vložek Mestne občine Ljubljana. Sedaj je poteza na strani ministrstva," so še zapisali.

V MOL so sicer poudarili, da so sporazum z ministrstvom, ki je osrednji nosilec nadaljnjega razvoja tega programa, podpisali, ker so prepričani, da mora glavno mesto vzgojno-izobraževalnim institucijam, otrokom, mladostnikom, študentom in zainteresirani javnosti ponujati najširše vzgojno-izobraževalne programe, med katere nedvomno sodijo vsebine, ki jih izvaja Hiša eksperimentov.

Med temi aktivnostmi je tudi Hiška eksperimentov, s katero, kot je pojasnil Kos, poleg začasnih prostorov blažijo prostorsko stisko. "To je aktivnost, kjer hodimo naokrog in spremenimo eno osnovno šolo, vrtec, srednjo šolo za en dan v Hiško eksperimentov, torej manjši center znanosti." V ta namen so izdelali tudi okrog 60 mobilnih eksperimentov.

Vendar je vse to le "obliž, ki lahko le podaljšajo ta status quo, v katerem so", je bil jasen Kos.

"Rešitev je postavitev ustreznega in dobrega centra, velikega šest in več tisoč kvadratnih metrov s 50 zaposlenimi," je prepričan Kos. Srednje veliki centri, s katerimi bi se lahko kosal slovenski, so tisti v Plznu, Brnu in Koebenhavnu. Ti so postavljeni za dva do tri milijone ljudi, je pojasnil.