STAznanost
Humanistika in družboslovje

Arheološki park Simonov zaliv po koncu projekta AS v novi preobleki

Izola, 25. januarja - Arheološki park Simonov zaliv bo zahvaljujoč aktivnostim v sklopu projekta Arheologija za vse (AS) spomladi v novo sezono vstopil v povsem novi preobleki. Poleg novega centra za obiskovalce bodo namreč nudili številne nove vsebine.

Simonov zaliv. Projekt AS - Arheologija za vse: Oživljanje arheološkega parka Simonov zaliv. Foto: STA

Simonov zaliv.
Projekt AS - Arheologija za vse: Oživljanje arheološkega parka Simonov zaliv.
Foto: STA

Ob izteku projekta, ki so ga s partnerji začeli izvajati februarja 2015, so na današnji novinarski konferenci predstavili tudi njegove rezultate. Kot je navedla dekanja koprske Fakultete za humanistične študije (FHŠ) in vodja projekta Irena Lazar, so tako uspeli vzpostaviti interpretacijski center, ki bo nadgradil in predstavil vsebine, vezane na samo arheološko najdišče.

Prav tako so uspeli konservirati in na novo predstaviti ostanke rimske vile in mozaikov, na samem najdišču pa so kot prvi tovrstni primer pri nas vzpostavili podvodni poligon za oglede ostankov pristanišča.

Širok je tudi obseg t. i. mehkih vsebin, ki bodo obiskovalcem po besedah Irene Lazar omogočili povečanje izkustvenih doživljajev, od brezplačnih potopov do izobraževalnih kovčkov ter delavnic in predavanj, s katerimi bodo nadaljevali tudi v tem letu. Obiskovalcem bo na voljo tudi avdio vodnik v štirih jezikih, poskrbeli pa so tudi za osebe s posebnimi potrebami. Pripravili so denimo prav posebne tipne tlorise za slepe.

Z novimi kolesarskimi in peš potmi ter pomorsko potjo rimskih vil vzdolž slovenske obale ponujajo tudi vsebine, ki bodo omogočale boljšo vključitev parka v kulturno in turistično ponudbo, je še navedla Irena Lazar.

Predstojnica Inštituta za dediščino Sredozemlja Alenka Tomaž je izpostavila, da so v sklopu projekta kot posledica raziskovalnega dela za potrebe konserviranja mozaikov pridobili tudi nova znanja o sami vili. Sem sodita denimo odkritje polikromnih fresk in mozaika v motivu, kakršnega doslej še niso poznali.

Inštitut in FHŠ bosta po njenih besedah še naprej delala v smeri razvijanja arheološkega parka. Prijavili so več projektov, ki so še v fazi ocenjevanja, medtem pa so že uspeli pridobiti mednarodni projekt v sodelovanju s partnerji iz Hrvaške in Črne gore.

Gre za projekt promocije podvodnih arheoloških parkov vzdolž Jadrana, to pa po besedah Alenke Tomaž "pomeni, da bo od Črne gore do skrajnega severa vzpostavljena turistična pot predvsem za tiste, ki si želijo spoznavanja podvodne arheološke dediščine".