STAznanost
Humanistika in družboslovje

Šolski center Velenje krepi sodelovanje z različnimi partnerji

Velenje, 25. januarja - Šolski center Velenje je v okviru današnjega tradicionalnega srečanja s partnerji predstavil svoje načrte in s štirimi partnerji podpisal dogovore o sodelovanju. Doslej je center podpisal okoli sto podobnih dogovorov, sicer pa sodeluje z več kot 400 partnerji, tudi v mednarodnih projektih.

Šolski center Velenje vsako leto v okviru ponovoletnega druženja s poslovnimi partnerji, to je podjetji, občinami, zavodi in drugimi ustanovami, podpiše nekaj konkretnih dogovorov o sodelovanju, ki sicer že teče. Partnerjev, ki so na takšen način "bolj organizirano povezani s šolskim centrom", je več kot 100, šolski center pa sicer sodeluje z več kot 400 različnimi partnerji, je danes povedal direktor Šolskega centra Velenje Ivan Kotnik. "Ti dogovori pomenijo, da resnično živimo in delamo z okoljem," je dodal in pojasnil, da to niso donacije, ampak dogovori o sodelovanju.

Danes je Kotnik dogovore podpisal z Občino Polzela, Ljudsko univerzo Velenje, podjetjem Krevzel instalacije iz Šoštanja in inštitutom za certifikacijo varilcev Q Techna.

Šolski center Velenje, ki je eden večjih v Sloveniji, združuje pet srednjih šol, višjo strokovno šolo, medpodjetniški izobraževalni center in nastanitvene zmogljivosti. V tem šolskem letu ga obiskuje okoli 1750 dijakov, 400 študentov in 700 posameznikov, ki se izobražujejo po sistemu izobraževanja odraslih.

Kot je danes poudaril vodja medpodjetniškega izobraževalnega centra Darko Lihteneker, namenjajo velik poudarek uporabnemu znanju in različnemu sodelovanju. Od leta 2003 so sodelovali v 89 domačih in tujih projektih.

Med drugim so v sodelovanju s slovenskimi partnerji razvili sistem izposoje koles, ki je povezal Šaleško dolino, uporabljajo pa ga tudi na Ravnah na Koroškem. Trenutno razvijajo sistem za izposojo in polnjenje električnih koles, ki bodo predvidoma namenjena starejšim uporabnikom. Lani so razvili solarno drevo, na katerem je denimo možno polnjenje telefonov, v nočnem času pa na njem zagorijo luči. Eno je postavljeno ob plaži Velenjskega jezera, drugo na Titovem trgu, za potrebe Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Bohinj pa izdelujejo podobno solarno smreko.

Med večje mednarodne projekte, pri katerih trenutno sodelujejo, spada projekt 3D SPEC, ki je povezan s 3D tiskalniki. Med drugim z Ljudsko univerzo Velenje sodelujejo pri izobraževanju odraslih, skupaj z Mestno občino Velenje pa pri vzpostavljanju Centra za razvoj terciarnega izobraževanja.

Šolski center Velenje ima 220 redno zaposlenih in okoli sto zunanjih sodelavcev ter letno obrne okoli deset milijonov evrov prometa, od tega okoli 20 odstotkov na trgu, je za STA povedal Kotnik.