STAznanost

V Planetariju Ljubljana predavanje o potovanju po Osončju

Ljubljana, 30. januarja - V Planetariju Ljubljana v petek pripravljajo poljudnoznanstveno predavanje astronoma Matica Smrekarja z naslovom Potovanje po Osončju. V okviru dogodka, ki se bo pričel ob 19. uri, bo potekala tudi projekcija filma Čudovito potovanje po Osončju, so zapisali organizatorji.

Kot so dejali v Planetariju Ljubljana, so potovanja po Osončju izziv moderne tehnologije. Prvi in zadnji objekt, na katerem je stala človeška noga, je Luna, naslednji pa bo skoraj zagotovo Mars.

Na predavanju bodo obiskovalci lahko spoznali, kam vse bi še lahko potovali, koliko časa bi potrebovali za potovanje tja in kako bi to potovanje potekalo. Spregovorili bodo tudi o tehnologiji, s katero bi lahko po Osončju potovali ter kateri so trenutni cilji vesoljskih agencij, je povedal predavatelj Smrekar.

Predavanja v planetariju sicer potekajo v obliki interaktivnih delavnic, s prikazovanjem zvezdnega neba po celotni kupoli, kar udeležencem daje občutek, da so v središču vesolja.

Digitalni projekcijski sistem Planetarium Ljubljana se od lanskega oktobra nahaja v središču Ljubljane na Ploščadi Ajdovščina. V njem se lahko obiskovalci izobražujejo o vesolju in astronomiji. Med drugim v dvorani, ki sprejme 30 ljudi, po celotni kupoli s pomočjo najsodobnejše tehnične opreme predvajajo različne filmske vsebine.

Predavatelj Matic Smrekar je od leta 2014 direktor, programski in idejni vodja ter organizator astronomskega izobraževalno-raziskovalnega programa v Zavodu Z lahkoto! Svoje znanje in izkušnje je nadgrajeval na številnih srečanjih, konferencah in skupinskih opazovanjih v tujini. Tekom vodenja in organiziranja astronomskih dogodkov, taborov, delavnic in opazovanj, je razvijal zanimiva, dinamična, atraktivna in interaktivna predavanja, ki jim z veseljem prisluhnejo tako mlajši kot tisti bolj izkušeni.