STAznanost

Na kardiološkem oddelku UKC Ljubljana življenja rešujejo z novim podkožnim defibrilatorjem

Ljubljana, 31. januarja - Na interni kliniki UKC Ljubljana so prvič v Sloveniji vstavili povsem nov tip defibrilatorja. "Gre za novo obravnavo motenj srčnega ritma oziroma tistih motenj, ko pride do samega zastoja srca. Novost je v tem, da defibrilator lahko popolnoma vstavimo v podkožje in med mišicami in nima stika s krvožilnim sistemom," je dejal kardiolog Igor Zupan.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil operater Zupan s kliničnega oddelka za kardiologijo interne klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, o motnjah srčnega ritma govorimo takrat, ko srce bije prehitro, prepočasi ali neenakomerno. "Nekatere motnje ritma niso življenjsko nevarne in jih lahko zdravimo z zdravili. Hujših motenj ritma, ki pogosto privedejo do srčnega zastoja, pa ne moremo zdraviti z zdravili, ampak s posebnimi napravami, vsadnimi kardioverterji (ICD), ki jih sestavljata elektroda in generator," pojasnjuje Zupan.

Elektrodo vstavijo preko podključične vene v srce, generator pa v kožni žep izpod ključnice. "Če pride do hude motnje ritma, ICD sproži električni šok in prekine aritmijo," pravi Zupan in dodaja, da v Sloveniji vstavijo več kot 200 običajnih defibrilatorjev na leto. Uporaba novega podkožnega defibrilatorja (S-ICD) je primerna tudi pri tistih bolnikih, pri katerih vsaditev tradicionalnega ICD ni možna zaradi neustrezne anatomije, okluzije ven ali ponavljajočih se okužb elektrod. Nov defibrilator ne potrebuje elektrod v srcu in na ta način predstavlja potencialno prednost uporabe pri mlajših moških.

"Razlika med vsadnim in novim podkožnim defibrilatorjem je tudi v tem, da je sama operacija bolj kirurška," je povedal Zupan. prvo operacijo z novim ICD so izvedli pri 55-letni Majdi Palčič s prirojeno srčno napako ter dekstrokardijo (srce leži na desni strani prsnega koša namesto na levi). Poseg je trajal eno uro glede na to, da je to prvi poseg, sicer pa lahko po mnenju Zupana traja do 45 minut. Kot je poudaril, je pri tem izjemno pomembna usklajenost celotnega zdravstvenega tima, od anesteziologa, rentgenske inženirke do medicinske sestre.

Novinarske konference se je udeležila tudi Palčičeva, ki je dejala, da se ji je večkrat zgodilo, da ji je srce zelo "razbijalo", težko se je gibala, in bila v večnem strahu za življenje. Zdaj se po posegu počuti dobro, je dejala in izrazila upanje, da bo odslej živela bolj mirno.

Strokovni direktor Interne klinike UKC Ljubljana Zlatko Fras je izrazil veselje nad "novo tehnologijo, ki je prišla na oddelek" ter hkrati čestital kolegom za izveden prvi poseg z novim defibrilatorjem s petletnim rokom uporabe. Slednji je sicer dostopen v nekaterih državah v Evropi in Novi Zelandiji od leta 2009, v Sloveniji pa od sredine lanskega leta.