STAznanost

Institut Jožef Stefan s koordinacijo partnerstev na področju pametnih mest in skupnosti

Ljubljana, 2. februarja - Institut Jožef Stefan je uspešno kandidiral na razpisu za strateško razvojno-inovacijska partnerstva v okviru strategije pametne specializacije. Partnerstva bodo koordinirali na dveh prioritetnih področjih, in sicer na področju tovarne prihodnosti ter na področju pametnih mest in skupnosti. Slednjega so predstavili na današnjem dogodku.

Ljubljana. Osrednji slovenski dogodek v okviru Noči raziskovalcev, ki jo v okviru programa Obzorje 2020 organizira Institut Jožef Stefan. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Osrednji slovenski dogodek v okviru Noči raziskovalcev, ki jo v okviru programa Obzorje 2020 organizira Institut Jožef Stefan.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Koordinator partnerstva Martin Pečar z IJS, je pridobitev SRIP "velika čast in odgovornost". Uradna ustanovitev partnerstva bo predvidoma v začetku marca.

Poslanstvo omenjenega partnerstva je predvsem povezovanje deležnikov in koordiniranje razvojnih virov, povezovanje gospodarstva in raziskovalnih organizacij, je dejal Pečar. "Končni cilj je, da razvijemo nove skupne produkte, ki bodo uspešni na globalnem trgu. Želimo pomagati soustvarjati podjetniško okolje ki bo omogočilo, da bodo naša podjetja na svojih področjih globalne vodje."

Med fokusnimi področji partnerstev na področju pametnih mest in skupnosti so med drugim zdravje, energetska in druga oskrba, mobilnost, transport in logistika, kakovost urbanega gibanja ter informacijske in komunikacijske tehnologije horizontala-kibernetska varnost.

V prihodnjih mesecih bodo organizirali delavnice, katerih namen je, da "se industrija še bolj poveže med sabo, da pove, kaj jim je pomembno ter da poišče možnosti za skupno sodelovanje in razvoj skupnih produktov," je še povedal Pečar.

Po mnenju direktorja inštituta Jadrana Lenarčiča, Slovenija na področju sodelovanja gospodarstva in znanosti že vseskozi zaostaja, saj nismo vzpostavili sistema prehoda od znanstvenega odkritja do tehnološkega prenosa oz. prodaje na trgu. Partnerstva so tako po njegovih besedah priložnost, da "povežemo gospodarstvo z znanostjo in obratno, naredimo nekaj kar bo prebojno za Slovenijo in začnemo razmišljati sistematično in sistemsko."

"Ne gre za to, koliko investiraš, temveč kako investiraš, da si sposoben narediti povezave med znanostjo in gospodarstvom," pa je povedal vodja službe za koordinacijo pametne specializacije iz službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Peter Wostner.

Po njegovem mnenju moramo narediti preskok ter začeti razmišljati v smeri mrež. "Če želiš v ospredje postaviti kupca, ne tehnologije, moraš razmišljati veliko širše ter povezati vse relevantna vidike, kot je znanost, dizajn, inženirstvo, tudi umetnost," je dejal.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je sklepe o dodelitvi sredstev devetim razvojno-inovacijskim partnerstvom izdalo 23. januarja. Skupna vrednost dodeljenih sredstev je 754.000 evrov, od skupaj 810.000 evrov, kolikor jih je bilo na voljo za prvo fazo javnega razpisa.

Poleg inštituta, ki je sredstva pridobil na dveh prioritetnih področjih, so bili uspešni tudi Gospodarsko interesno združenje ACS Slovenski avtomobilski grozd na področju mobilnosti, TECES, Tehnološki center za električne stroje na področju pametnih zgradb in domov z lesno verigo, Turistično gostinska zbornica Slovenije pa na področju trajnostnega turizma.

Sredstva bodo prejeli tudi Gospodarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij na področju trajnostne predelave hrane, GZS na področju razvoj materialov kot končnih produktov, Štajerska gospodarska zbornica na področju mreže za prehod v krožno gospodarstvo ter Slovensko inovacijsko stičišče, evropsko gospodarsko interesno združenje na področju zdravje - medicina.