STAznanost

ERC z 20 milijoni evrov za 133 inovacijskih projektov

Bruselj, 4. februarja - Evropski raziskovalni svet (ERC) bo 133 inovacijskim projektom v Evropi dodelil skoraj 20 milijonov evrov podpore. Dobitniki bodo prejeli po 150.000 evrov nepovratnih sredstev za preverjanje inovacijskega potenciala svojih odkritij, do katerih so prišli ob pomoči sredstev ERC.

Nepovratna sredstva za potrditev koncepta bodo namenjena podpori projektom na številnih področjih, od nove tehnologije za pridobivanje vode iz megle na sušnih območjih v Grčiji do spletne storitve za diagnosticiranje govornih motenj v Nemčiji, so sporočili iz Bruslja.

Omenjenih 133 projektov so izbrali v treh krogih tekom leta 2016, prejemnike tretjega kroga so objavili minuli teden. Za sredstva po tem finančnem instrumentu se lahko potegujejo raziskovalci, ki jih financira ERC. Sredstva lahko porabijo npr. za zaščito intelektualne lastnine ali analizo poslovnih priložnosti.

Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas poudarja, da s tem finančnim instrumentom pospešujejo prehod znanstvenih dosežkov iz laboratorijev na trg.

Evropski raziskovalni svet, ki ga je EU ustanovila leta 2007, je prva evropska podporna organizacija za financiranje vrhunskih raziskav. Vsako leto izbere in financira najboljše ustvarjalne raziskovalce različnih nacionalnosti in starosti, da lahko v Evropi uresničujejo svoje projekte.