STAznanost

Slovenski in hrvaški jedrski strokovnjaki podpisali sporazum o sodelovanju

Krško, 5. februarja - Predsednika Društva jedrskih strokovnjakov Slovenije in Hrvaškega jedrskega društva sta v prostorih Nuklearne elektrarne Krško (NEK) podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju. S podpisom sporazuma želijo spodbuditi sodelovanje na institucionalni ravni ter okrepiti izmenjavo znanj in izkušenj med člani obeh društev.

Krško. Predsednik DJS Marko Čepin in predsednik HND Ivica Bašić. Foto: Društvo jedrskih strokovnjakov

Krško.
Predsednik DJS Marko Čepin in predsednik HND Ivica Bašić.
Foto: Društvo jedrskih strokovnjakov

Kot sta ob nedavnem podpisu sporazuma poudarila predsednik Društva jedrskih strokovnjakov (DJS) Marko Čepin in predsednik Hrvaškega jedrskega društva (Hrvaško nuklearno društvo - HND) Ivica Bašić, imata društvi sorodno poslanstvo, to je miroljubna uporaba jedrske znanosti in tehnologije.

V prihodnje načrtujejo redno medsebojno obveščanje o delu obeh društev in o dogajanjih na področju jedrske znanosti in tehnologije v Sloveniji in na Hrvaškem tako v jedrski energetiki kot na drugih področjih koristne rabe jedrske energije in jedrskih tehnologij, kot so raziskave, medicina in industrija. "Prepoznavamo veliko priložnosti za sodelovanje, tudi na področju izmenjave društvenih publikacij ter sodelovanja pri organizaciji strokovnih oziroma znanstvenih dogodkov in javnih razprav," je ob podpisu sporazuma povedal Čepin.

Bašić je dodal, da imata Slovenija in Hrvaška, enakopravni solastnici Nuklearne Elektrarne Krško, za seboj že več kot 40 let uspešnega sodelovanja pri izgradnji ter na področjih varnega projektiranja in obratovanja elektrarne, ob tem pa tudi odgovornost in obvezo do varnosti in sprejemanja vpliva na okolje.

"Tako so tudi strokovnjakinje in strokovnjaki iz Slovenije in Hrvaške, zadnjih 25 let združeni v prijateljskih strokovnih društvih, imeli in še imajo odgovornost in obvezo glede sodelovanja pri raziskavah na področju miroljubne jedrske znanosti in tehnologije, spodbujanja pozitivnega ozračja v javnosti na svojih območjih ter nepristranskega ocenjevanja varnosti jedrskih objektov, vključno z obratovanjem elektrarne in njeno razgradnjo v prihodnosti," je poudaril Bašić.