STAznanost

V Novem mestu predstavitev projekta visokozmogljivostnega inovativnega računalništva

Novo mesto, 9. februarja - Fakulteta za informacijske študije (FIŠ) v Novem mestu bo ob njegovem začetku danes predstavila projekt Superračunalniki za učinkovito inoviranje v Podonavju, za katerega je mednarodni konzorcij pod njenim vodstvom na razpisu Interreg Podonavje dobil 2,1 milijona evrov. V okviru projekta bodo razvili mednarodni superračunalniški laboratorij.

Z novomeške FIŠ so sporočili, da bo v okviru podonavskega projekta visokozmogljivostnega inovativnega računalništva nastal transnacionalni računalniški laboratorij, ki bo pri skupnem razvoju visoko dobičkonosnih izdelkov podpiral sodelovanje malih in srednje velikih industrijskih podjetij.

Združeval bo visokozmogljivostno računalniško infrastrukturo in znanje podonavskih strokovnjakov ter ponujal celovite izobraževalne in razvojne storitve za podjetja.

Omenjeni mednarodni konzorcij združuje 18 partnerjev iz 15 držav, v okviru superračunalniškega projekta pa bodo podjetjem omogočili tudi usposabljanje za uporabo superračunalnikov in dostop do ustrezne infrastrukture.

V okviru današnje predstavitve bodo pripravili tudi okroglo mizo, na kateri bodo predstavili priložnosti in izzive, ki jih ponujajo superračunalniki.

Leta 2008 ustanovljeni FIŠ, kjer projekt ocenjujejo za velik uspeh in pridobitev, želijo postati širše območni ključni center za visokozmogljivostne simulacije za potrebe podjetij. Projekt naj bi poleg praktičnih naročil akademskim ustanovam omogočil tudi boljši izkoristek superračunalniških zmogljivosti.

Na FIŠ so še opozorili, da se bo novi laboratorij za visokozmogljivostno računalništvo pridružil superračunalniku Rudolf, ki ga je ustanova v okviru približno milijon evrov vrednega projekta Kreativno jedro - simulacije leta 2013 kupila z denarno podporo evropskega sklada za regionalni razvoj.