STAznanost

Državni zbor s sprejetem sprememb odloka o ustanovitvi primorske univerze zaključil proces izstopa ZRS iz njenega članstva

Ljubljana, 17. februarja - Državni zbor je sprejel spremembe odloka o ustanovitvi Univerze na Primorskem, ki po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaža Boha prinaša uskladitev odloka z dejanskim stanjem. Iz članstva univerze je namreč izstopilo Znanstveno-raziskovalno središče (ZRS). Odlok tako določa, da se ZRS črta iz članstva.

Sprememba odloka je po besedah Boha nujna, ker je konec leta 2015 senat primorske univerze na željo ZRS prejel sklep prenehanju članstva ZRS na univerzi.

Nato je bil 26. novembra lani ustanovljen nov javni raziskovalni zavod ZRS Koper, na katerega so bile prenesene dejavnosti ZRS in njegovi zaposleni.

Janko Veber (SD) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin v četrtek na seji DZ povedal, da se DZ kot zakonodajalec ne more vmešavati v razmerja med univerzo in njenimi članicami, lahko pa uredi primerno-zakonsko podlago. Slednja vsaj v tem primeru po njegovi oceni zaostaja za izzivi na področju znanstvenoraziskovalnih zavodov.

Izidor Kamal Shaker (SMC) pa je spomnil, da je proces razdruževanja ZRS z univerzo spremljalo veliko napetosti. Izrazil je upanje, da bo razdružitev kljub splošnemu trendu v svetu, da se znanstveno-raziskovalna središča pridružujejo univerzam, prinesla pozitivne rezultate.