STAznanost

Znana politična imena "združila znanje" v Inštitutu za sodobni trajnostni razvoj

Ljubljana, 22. februarja - Znana imena slovenske politike Tone Rop, Patrick Vlačič, Milan M. Cvikl, Uroš Jauševec in Rado Bohinc so novembra ustanovili Inštitut za sodobni trajnostni razvoj. Po besedah nekdanjega generalnega sekretarja SD Jauševca je inštitut še v povojih, se pa nameravajo razviti, saj "združuje posameznike z veliko znanja".

Ljubljana. Član Evropskega računskega sodišča (ERS) Milan Martin Cvikl. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Član Evropskega računskega sodišča (ERS) Milan Martin Cvikl.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Nekdanji minister za promet Patrick Vlačič. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nekdanji minister za promet Patrick Vlačič.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Inštitut, ki je registriran kot zavod, se bo ukvarjal z raziskovalno in razvojno dejavnostjo na področju družboslovja in humanistike. Kot je dejal Jauševec za STA, se bodo zaenkrat osredotočali na raziskovalno delo in tudi nameravajo črpati sredstva iz teh virov. Naročnikov, kot pravi, še nimajo, saj da so šele ustanovljeni. So pa sedaj v fazi pridobivanja strank oz. virov.

Jauševec je priznal, da imajo ambicijo se razvijati, a je dejal, da inštitut ne bo platforma za ustanovitev kakšne nove stranke.

Inštitut so sicer ustanovila znana imena iz slovenske politike. Anton Rop je bil predsednik vlade od decembra 2002 do novembra 2004. Nato je bil nekaj časa poslanec, iz LDS je marca 2007 šel v poslansko skupino SD. Leta 2010 pa je postal podpredsednik Evropske investicijske banke.

Cvikl je bil tudi poslanec SD, v času vlade Boruta Pahorja pa je bil generalni sekretar vlade, dokler ni bil imenovan in izvoljen za člana Evropskega računskega sodišča.

Vlačič je bil v Pahorjevi vladi minister za promet, med drugim pa je bil tudi podpredsednik SD.

Bohinc pa je odvetnik in sin pravnika Rada Bohinca, ki je dekan ljubljanske fakultete za družbene vede.

O ustanovitvi inštituta je danes poročal portal Požareport.