STAznanost
Humanistika in družboslovje

Sloveniji nove priložnosti mednarodnega sodelovanja pri raziskavah in razvoju

Bruselj/Ljubljana, 28. februarja - Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je danes v Bruslju s Skupnim raziskovalnim središčem Evropske komisije podpisala memorandum o spodbujanju sodelovanja v raziskovalni in razvojni dejavnosti. Podpis dogovora za Slovenijo pomeni temelj za spodbujanje sodelovanja med domačimi in evropskimi raziskovalnimi centri.

"Podpis memoranduma omogoča raziskovalcem nadgradnjo dosedanjega sodelovanja, saj bodo lahko močneje vpeti predvsem v sedem raziskovalnih inštitutov Skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije (Joint Research Center, JRC)," je pred podpisom za STA dejala ministrica. Kot je dodala, teh sedem inštitutov daje podporo raziskovalnim politikam na ravni EU in držav članic.

Zato se na ministrstvu po njenih besedah še posebej veselijo, saj bodo lahko na podlagi memoranduma pridobivali različne analize, študije, podatke, in hkrati odpirali vrata tistim raziskovalcem, ki želijo neposredno sodelovati z inštituti. Gre za posebne doktorske programe, pa tudi za ustvarjanje podlag posameznim področjem, kot je pametna specializacija, je dejala.

Memorandum bo po njenih besedah povečal možnosti znanstvenih izmenjav in sinergij v energetiki, transportu, hrani, javnem zdravju, varnosti, glede podnebnih sprememb, digitalne preobrazbe in razvoja infrastrukture. Prav tako naj bi okrepil znanstveno sodelovanje na področju trajnosti in virov, zlasti pomorskih in sladkovodnih raziskav, kmetijstva, gozdarstva in surovin.

Na ministrstvu se po ministričinih navedbah veselijo sodelovanja v okviru t. i. CDP pilota. "Gre za vključevanje doktorskih študentov za usposabljanja na temo povezovanja znanosti in politik. To pomeni, da gradimo celovito evropsko združbo, ki je namenjena ustvarjanju odprtega raziskovalnega prostora, k čemur smo se kot država članica zavezali," je poudarila.

Memorandum bo omogočil tudi sodelovanje na področju pisarn za prenos tehnologij, kar je za Slovenijo eno ključnih področij. V okviru nove finančne perspektive pripravljajo poseben projekt v podporo tehnološkim pisarnam v Sloveniji.

Na podlagi memoranduma bodo na ministrstvu po njenih besedah oblikovali posebno skupino za oblikovanje letnega delovnega načrta sodelovanja s konkretizacijo vsega, kar so si v memorandumu zastavili.

Današnjega slavnostnega podpisa so se med drugim udeležili evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics, komisarka za promet Violeta Bulc in generalni direktor skupnega raziskovalnega središča Evropske komisije Vladimir Šucha. Po podpisu se je ministrica sestala še z evropskim komisarjem za raziskave, znanost in inovacije Carlosom Moedasom.