STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Ljubljani začetek Grošljevega simpozija na temo knjižnic in knjig skozi čas

Ljubljana, 6. marca - V Ljubljani se bo danes začel osmi Grošljev simpozij z naslovom Knjižnice in knjige od antike do danes. Na štiridnevnem interdisciplinarnem srečanju, ki ga pripravlja Društvo za antične in humanistične študije Slovenije z Inštitutom za arheologijo ZRC SAZU, bodo o knjižnicah in knjigi skozi čas spregovorili strokovnjaki z različnih področij.

Simpozij, ki bo potekal do četrtka, 9. marca, v dvorani Zemljepisnega muzeja na ZRC SAZU, bo posvečen knjižnicam in knjigam z različnih perspektiv. Na simpoziju bodo sodelovali klasični filologi, bibliotekarji, zgodovinarji, arhitekti, umetnostni zgodovinarji, arheologi, literarni komparativisti, filozofi in strokovnjaki s sorodnih področij, so sporočili organizatorji simpozija.

Današnji, prvi dan bo namenjen knjižnicam v antiki in opredelitvi pojma knjižnice. Simpozij, ki bo potekal ob popoldnevih, bo danes ob 16. uri, odprla Nena Škerlj z referatom Knjižnice in oblike neskončnosti, ki mu bo sledil prispevek Tatjane Jamnik z naslovom Knjižnica: Od fascinacije do degradacije.

V drugem delu bodo nastopili Matej Hriberšek z referatom Thesauri antiquitatis: Najpomembnejše knjižnice antike in njihov pomen, Miran Špelič s prispevkom S polic v glavo - Zgodba knjižnice sv. Hieronima in Jan Dominik Bogataj, ki bo spregovoril o knjižnici v antični dobi in se vprašal, kam se ta seli v digitalni dobi.

V torek bo mogoče prisluhniti referatom na temo knjižnic v srednjem in novem veku, ki jih bodo predstavili Tadej Trnovšek, Izidor Janžekovič, Ana Vogrinčič Čepič, Petra Kolenc ter Sonja Svoljšak in Urša Kocjan, v sredo pa bodo o knjigah od pozne antike do informatike spregovorili Jedert Vodopivec Tomažič, Nataša Golob, Neža Zajc in Ivan Kanič.

Simpozij se bo sklenil v četrtek s prispevki o recepciji antične književnosti v poznejših obdobjih ter o mladih in književnosti v tem kontekstu. V prvem delu bosta nastopili Anja Dular in Verena Vidrih Perko, v drugem pa bodo spregovorile poznavalke mladinske književnosti Milena Mileva Blažič, Tilka Jamnik in Dragica Haramija.