STAznanost

Evropski raziskovalni svet obeležuje deseto obletnico

Bruselj, 9. marca - Evropski raziskovalni svet (ERC) letos obeležuje deseto obletnico delovanja. Ob tej obletnici bodo raziskovalne ustanove in nacionalni organi po Evropi v t.i. tednu ERC od 13. do 19. marca pripravili številne dogodke. Praznovanja bodo letos potekala tudi drugod po svetu, med drugim v ZDA, Indiji in na Japonskem.

ERC deluje v sklopu programa EU za raziskave in inovacije Obzorje 2020. EU ga je ustanovila leta 2007, da bi spodbujala odlične znanstvenike in njihove ustvarjalne ideje. Program podpira vrhunske teoretične raziskave na vseh področjih ter pomaga Evropi zadržati in pritegniti najboljše svetovne raziskovalce, so danes sporočili iz Bruslja.

ERC je v desetletnem obdobju podprl približno 7000 vrhunskih raziskovalcev in 50.000 članov njihovih ekip v Evropi, šest jih je pozneje prejelo tudi Nobelovo nagrado. ERC je doslej namenil skupno 12 milijard evrov sredstev. V okviru projektov, ki jih je financiral ERC, je bilo prijavljenih več kot 800 patentov.

Med financiranimi raziskovalci sta denimo Deniz Kirik z Univerze Lund na Švedskem, ki je razvil obetavno gensko terapijo za Parkinsonovo bolezen, in Valeria Nicolosi z univerze Trinity College Dublin na Irskem, ki je s pomočjo posebnih materialov razvila baterije z do 5000-krat daljšim delovanjem.

Podporo ERC je prejel tudi Michael Gillon z Univerze Liege v Belgiji, katerega ekipa je nedavno zaslovela z odkritjem, da se 40 svetlobnih let od Zemlje nahaja sistem sedmih planetov, katerih velikost je podobna Zemljini. Planete so odkrili s pomočjo teleskopov z Zemlje in vesolja, ko so šli mimo svoje starševske zvezde, izredno hladne pritlikave zvezde Trappist 1.

"Ko Evropska unija deluje pogumno, se zgodijo čudovite stvari. ERC, del programa Obzorje 2020, to dokazuje," je ob tej priložnosti poudaril evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas in izpostavil številne pozitivne učinke odkritij za gospodarstvo in družbo.

Predsednik ERC Jean-Pierre Bourguignon je dodal, da številni dosežki dokazujejo, da ERC izpolnjuje svoje poslanstvo - narediti Evropo privlačno za najboljše raziskovalce na svetu.