STAznanost

Ob 80-letnici akademika Alojza Kralja izid knjige SI robotika

Ljubljana, 11. marca - Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani je ob 80-letnici nekdanjega sodelavca in akademika Alojza Kralja izdala tudi knjigo SI robotika. Ta v 26 poglavjih povzema glavnino raziskovalnih aktivnosti na področju robotike v Sloveniji v zadnjem desetletju.

Knjiga tako prinaša vpogled v razvoj na področju robotskih naprav, strojnega vida in napredne senzorike v robotiki ter interakcije robot-človek, so sporočili s fakultete za elektrotehniko, ki bo knjigo javno predstavila 16. marca v Ljubljani.

Akademik in zaslužni profesor dr. Alojz Kralj, rojen leta 1937, je pomembno prispeval k razvoju robotike. Na fakulteti za elektrotehniko ljubljanske univerze je uvedel raziskave, razvoj in univerzitetni študij na področju robotike.

Njegov najodmevnejši raziskovalni dosežek je sinteza vzorca hoje povsem hromega paraplegičnega bolnika z uporabo funkcionalne električne stimulacije. V številnih rehabilitacijskih centrih po svetu so posnemali izsledke njegove "ljubljanske šole".

Kralj je deloval tudi v ZDA, kjer je parlamentarni komisiji ameriškega Kongresa pojasnil pomen in uporabo funkcionalne električne stimulacije za rehabilitacijo vojnih veteranov, je med drugim še pisalo v obrazložitvi Zoisove nagrade za življenjsko delo na področju elektrotehnike, ki so jo Kralju podelili leta 2009.