STAznanost

Na IJS znova Dnevi Jožefa Stefana

Ljubljana, 12. marca - Institut Jožef Stefan (IJS) bo od 20. do 25. marca organiziral letošnjo izvedbo tradicionalnih Dnevov Jožefa Stefana. V okviru teh s številnimi predavanji, okroglo mizo, podelitvijo priznanj, odprtjem razstave in dnevom odprtih vrat predstavijo dejavnost inštituta širši javnosti.

Na dnevu odrtih vrat IJS, ki bo potekal v soboto, 25. marca, bodo obiskovalci izvedeli več o delu in sestavi te največje raziskovalne ustanove v Sloveniji, raziskovalci pa jim bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev.

Obiskovalce vabijo, da se ob polni uri (ob 9., 10., 11., 12. in 13. uri) zberejo pri vratarju na glavnem vhodu IJS na Jamovi 39 ter si ogledajo in izberejo enega od programov enournih ogledov laboratorijev instituta.

Na voljo so naslednji programi: snov, robotika, bio-kemo-fizika ter informacijske tehnologije in okolje. Ob tem bodo na voljo tudi enourne delavnice Šole eksperimentalne kemije, ki obiskovalcem omogočajo neposredno sodelovanje pri poskusih.

Poleg tega bo ob 9.30, 10.30, 11.30, 12.30 in 13.30 organiziran prevoz z Jamove 39 na Reaktorski center - enoto IJS v Podgorici, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali enega od slovenskih pospeševalnikov, laboratorije Odseka znanosti o okolju, razstavo o jedrski tehnologiji in raziskovalni jedrski reaktor Triga.

Nagrade zlati znak Jožea Stefana bodo slovesno podelili v sredo, 22. marca, na isti dan bo tudi predavanje profesorja dr. Igorja Mekjaviča z IJS, ki bo spregovoril o tem, kako potapljaška in gorska fiziologija pomagat pri načrtovanju bivanja v vesolju.

Konzorcij evropskih znanstvenikov namreč že vrsto let uspešno sodeluje pri raziskavah v Olimpijskem športnem centru Planica, katerih cilj je ovrednotiti učinek življenja v bodočih habitatih na Luni na človekov organizem.

Predavanje je poklon pionirju slovenske fiziologije, profesorju dr. Albinu Seliškarju (1896-1973), ki je leta 1941 posnel prvi izobraževalni oziroma potopisni film o začetkih avtonomnega potapljanja na Jadranu. Film bo prikazan med predavanjem.

V četrtek, 23. marca, bo na sporedu okrogla miza z naslovom Realna virtualnost, na kateri bo govora o fenomenu lažnih novic. Na okrogli mizi bodo sodelovali ekonomist in predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Jože Damijan, sociolog in predavatelj na Filozofski fakulteti v Ljubljani Jože Vogrinc, glasbenik in član skupine Laibach Jani Novak ter raziskovalec in direktor IJS Jadran Lenarčič.