STAznanost

Slovenija prihodnji teden v znamenju tedna možganov

Ljubljana, 10. marca - Slovensko društvo za nevroznanost Sinapsa tudi letos v Ljubljani in večjih slovenskih mestih organizira teden možganov, ki se bo začel v ponedeljek. Letošnje dogajanje poteka pod naslovom Krizni novi svet, poleg številnih predavanj in delavnic pa bodo obeležili tudi slovenski dan možganov, je danes dejal predsednik Sinapse Blaž Koritnik.

Teden možganov je mednarodna akcija, ki poteka vsak tretji teden v marcu in med katero organizacije po svetu pripravijo izobraževalne dogodke, s katerimi osveščajo laično in strokovno javnost o pomenu raziskovanja živčevja, je na novinarski konferenci danes pojasnil nevrolog Koritnik.

V Sloveniji ga že od leta 2004 organizira Sinapsa. "Vsako leto se osredotočimo na določeno temo, ki jo predstavimo na kritičen in aktualen način," je poudaril Koritnik. Po njegovih besedah se v medijih pogosto pojavljajo migranti, razpad EU, globalno segrevanje, teroristi, tajkuni, strokovnjaki in še cela vrsta podobnih tegob.

Ob tem je spomnil na družbene krize, ki se zrcalijo v življenjih posameznikov. Ti se vsakodnevno spopadajo z novimi skrbmi, anksioznostjo, depresivnostjo in novodobnimi odvisnostmi - od spleta, pornografije, socialnih omrežij, videoigric. "Pogovarjali se bomo o tem, kako takšna kriza vpliva na možgane. Zavedati se moramo, da so ravno možgani krivec za večino kriz po svetu," je opozoril.

V tednu možganov, ki je sicer eden največjih poljudnoznanstvenih dogodkov v Sloveniji in ga vsako leto po navedbah organizatorjev obišče več tisoč ljudi, se bodo zvrstila brezplačna predavanja strokovnjakov z različnih znanstvenih področij, delavnice za otroke in odrasle ter filmi. Teden bo zaokrožila okrogla miza na temo Zakaj (ne) potrebujemo krize, je pojasnila Hana Hawlina, sicer ena od vodij organizacijskega odbora Tedna možganov.

"Na predavanjih bodo predstavili aktualne teme, kot so vpliv stresa na psihosomatska obolenja in vplivi sodobne tehnologije na možgane, v sredo bomo predstavili 'top teme' v nevroznanosti," je povedala.

Tako bo med drugim Milica Gregorič Kramberger predstavila raziskavo, v kateri slovenski raziskovalci sodelujejo pri testiranju zdravila za Alzheimerjevo bolezen. Dotaknili se bodo tudi lanske Nobelove nagrade za medicino in umetne inteligence ter številnih drugih tem povezanih s krizo in nevroznanostjo, je dodala Hawlinova.

Osrednji dogodki bodo potekali v atriju Znanstveno-raziskovalnega centra SAZU in Slovenski kinoteki, številna predavanja pa tudi drugod po Sloveniji.