STAznanost

Na tekmovanju v recitiranju števila pi zmagala osnovnošolka

Ljubljana, 14. marca - Na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko (FMF) je danes potekalo tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila pi, ki ga organizirata Študentska organizacija FMF in Študentski svet FMF. Tekmovanja, ki je 11. po vrsti, se je udeležilo 11 udeležencev, zmagala pa je osnovnošolka Mateja Slapnik Anžur, ki je odrecitirala 773 decimalk.

Ljubljana, Fakulteta za matematiko in fiziko.
Tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila pi (π).
Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, Fakulteta za matematiko in fiziko.
Tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila pi (π).
Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, Fakulteta za matematiko in fiziko.
Tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila pi (π).
Drugouvrščena Špela Novak.
Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, Fakulteta za matematiko in fiziko.
Tradicionalno tekmovanje v recitiranju števila pi (π).
Foto: Lea Udovč/STA

Na drugo mesto se je s 676 recitiranimi decimalkami števila pi uvrstila Špela Novak, tretje mesto pa si je priboril Matej Novoselec, ki je število pi recitiral na 590 decimalk natančno.

Po uradnem delu tekmovanja so se trije tekmovalci ponovno poskusili v recitiranju, pri čemer je osnovnošolki Gitici Jakopin število pi uspelo recitirati na kar 1521 decimalk natančno.

Število pi tekmovalci recitirajo v desetiškem številskem sistemu. Če se tekmovalec zmoti, ima možnost napako popraviti, če to stori, preden nadaljuje recitiranje - v nasprotnem primeru komisija prekine recitacijo.

Recitiranje je letos spremljala tričlanska komisija, sestavljena iz preteklih udeležencev tekmovanja - Simona Čoparja, Nika Škrleca in Pie Kleva.

Čopar je na preteklih tekmovanjih v recitiranju števila pi zmagal štirikrat, Nik Škrlec pa trikrat. Škrlec je hkrati tudi nosilec rekorda v recitiranju, saj je lani število pi recitiral na kar 3141 decimalk natančno.

Kot so povedali člani komisije, imajo tekmovalci različne tehnike pomnjenja. Nekateri si decimalke zapomnijo na vizualen način, drugi s pomočjo zvoka, ključnega pomena pa so domišljija, asociacije in organizacija.

Škrlec si je rekordno število decimalk zapomnil s pomočjo tehnike pomnjenja, imenovane palača spomina. Metodo poskuša razložiti in promovirati tudi v svoji avtorski predstavi Naj gre vse v pi ali kako sem si zapomnil 3141 decimalk.

"Poskušam biti advokat te tehnike, ker je uporabna in zanimiva, v bistvu pa ne vemo veliko o njej. Ta predstava je tudi eden od načinov širjenja vesti o tej tehniki," je povedal za STA.

Kot je dejal Škrlec, je bistvo njegove predstave domišljijski svet, ki ga je ustvaril za to, da si je zapomnil 3141 decimalk.

"Je poskus ali lahko tehniko pomnjenja palača spomina uporabimo namesto teksta za predstavo. Na oder sem poskušal prestaviti te domišljijske podobe in jih združiti v zanimivo domišljijsko celoto. Predstava je torej o domišljiji, podobah, ki jih uporabljam, da si zapomnim te števke."

S predstavo, ki je pravzaprav njegovo magistrsko delo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, se je Škrlec na FMF predstavil že lani, ponovno pa bo na ogled danes ob 17.30 na FMF.

Po besedah doktorske študentke na FMF Marion van Midden ima tekmovanje v recitiranju števila pi že dolgo tradicijo, z njim pa poskušajo počastiti to najbolj priljubljeno transcendentno število. Kot je še dejala, jih veseli, da vsako leto privablja vse mlajše tekmovalce.

Dan pi je dan, s katerim se vsako leto na 14. marec obeležuje število pi. Ta dan je namreč v ameriškem datumskem formatu zapisan kot 3/14, kar so prve tri števke pi.