STAznanost

V Slovenijo prihaja svetovno priznani matematik Cedric Villani

Ljubljana, 15. marca - Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bo konec marca obiskal svetovno priznani francoski matematik dr. Cedric Villani. Dobitnik ugledne Fieldsove medalje bo v prostorih fakultete predaval v petek, 31. marca.

Ljubljana. Svetovno priznani francoski matematik dr. Cedric Villani. Foto: cedricvillani.org

Ljubljana.
Svetovno priznani francoski matematik dr. Cedric Villani.
Foto: cedricvillani.org

Cedric Villani se je rodil leta 1973 v Franciji. Matematiko je študiral na fakulteti Ecole Normale Superieure v Parizu, kjer je bil nato tudi predavatelj. Doktoriral je leta 1998 na pariški univerzi Dauphine, so še sporočili z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

Villani predava po celem svetu, trenutno je direktor Inštituta Henri-Poincare na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I.

Prejel je številna mednarodna priznanja, med njimi leta 2010 tudi najbolj prestižno nagrado v svetu matematike - Fieldsovo medaljo leta 2010, ki jo vsake štiri leta podeljuje Mednarodni matematični kongres matematikom, mlajšim od 40 let.

Ker je strasten matematik, si želi to strast deliti tudi z drugimi, zato je pobudnik poljudne promocije znanosti - predava v osnovnih šolah, gimnazijah, znanstvenih festivalih, je reden gost televizijskih oddaj.

Napisal je tudi več poljudnih knjig - njegov Živi teorem (2012) bo kmalu izšel tudi v slovenskem prevodu, še navajajo v ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko.