STAznanost

Na IJS že 25. Dnevi Jožefa Stefana

Ljubljana, 20. marca - Institut Jožef Stefan (IJS) ta teden organizira že 25. izvedbo tradicionalnih Dnevov Jožefa Stefana. V okviru teh bo z več predavanji, okroglo mizo, podelitvijo priznanj, odprtjem razstave in dnevom odprtih vrat predstavil dejavnost inštituta širši javnosti.

Že danes je na sporedu predavanje rektorja Univerze v Trstu Maurizia Fermeglie na temo nanostrukturnih materialov, čemur bo sledilo še odprtje razstave grafik akademskega slikarja in grafika Rika Debenjaka ob 30. obletnici njegove smrti. V torek IJS nato prireja predavanje italijanskega fizika Eria Tosattija o nanotrenju.

Nagrade zlati znak Jožefa Stefana bodo slovesno podelili v sredo, na isti dan bo tudi predavanje profesorja dr. Igorja Mekjaviča z IJS, ki bo spregovoril o tem, kako potapljaška in gorska fiziologija pomagata pri načrtovanju bivanja v vesolju.

Konzorcij evropskih znanstvenikov namreč že vrsto let uspešno sodeluje pri raziskavah v Olimpijskem športnem centru Planica, katerih cilj je ovrednotiti učinek življenja v bodočih habitatih na Luni na človekov organizem.

Predavanje je poklon pionirju slovenske fiziologije, profesorju dr. Albinu Seliškarju (1896-1973), ki je leta 1941 posnel prvi izobraževalni oziroma potopisni film o začetkih avtonomnega potapljanja na Jadranu. Film bo prikazan med predavanjem.

V četrtek bo na sporedu okrogla miza z naslovom Realna virtualnost, na kateri bo govora o fenomenu lažnih novic. Na okrogli mizi bodo sodelovali ekonomist in predavatelj na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Jože Damijan, sociolog in predavatelj na Filozofski fakulteti v Ljubljani Jože Vogrinc, slikar in član skupine Irwin Borut Vogelnik ter raziskovalec in direktor IJS Jadran Lenarčič.

Na dnevu odprtih vrat IJS, ki bo potekal v soboto, pa bodo obiskovalci izvedeli več o delu in sestavi te največje raziskovalne ustanove v Sloveniji, raziskovalci pa jim bodo predstavili dejavnosti posameznih laboratorijev.