STAznanost

Dobitniki letošnjih Jesenkovih nagrad

Ljubljana, 22. marca - Na ljubljanski univerzi so minuli teden podelili Jesenkove nagrade, najvišja priznanja s področja biotehniških ved v Sloveniji. Jesenkovo nagrado za najboljšo diplomantko doktorskega študija leta 2016 je prejela Nika Weber, za najboljšega diplomanta magistrskega študija pa Miha Bahun. Priznanje za življenjsko delo je prejela Damjana Drobne.

Ljubljana, Univerza v Ljubljani. Podelitev Jesenkovih nagrad. Foto: Željko Stevanić

Ljubljana, Univerza v Ljubljani.
Podelitev Jesenkovih nagrad.
Foto: Željko Stevanić

Ljubljana, Univerza v Ljubljani. Podelitev Jesenkovih nagrad. Foto: Željko Stevanić

Ljubljana, Univerza v Ljubljani.
Podelitev Jesenkovih nagrad.
Foto: Željko Stevanić

Ljubljana, Univerza v Ljubljani. Podelitev Jesenkovih nagrad. Foto: Željko Stevanić

Ljubljana, Univerza v Ljubljani.
Podelitev Jesenkovih nagrad.
Foto: Željko Stevanić

Damjana Drobne je združila različne biotehniške vede, jih povezala z nanotehnologijo ter razvila novo znanstveno smer nanobiologijo in nanotoksikologijo, zanjo pa ustanovila novo raziskovalno skupino. Uspešno se povezuje z gospodarstvom in išče rešitve za njihove izzive.

Drobnetova je uspešna in med vodilnimi tudi na ravni Evropske unije, saj je njena raziskovalna skupina vključena v kar štiri velike raziskovalne projekte 7. okvirnega programa in programa H2020. S svojim znanjem in izkušnjami redno prestopa meje Slovenije in Evropske unije ter sodeluje pri razvoju in napredku raziskovalnega področja tudi v tujini, so zapisali v obrazložitvi nagrade.

Kot je ob prejemu nagrade dejala prejemnica priznanja, je nagrada priložnost za promocijo raziskovalnega področja, ki je mlado, manj poznano. "Nova tehnologija ponuja številne priložnosti za inovacije in gospodarski razvoj, hkrati pa s sabo nosi tudi veliko etično odgovornost."

Na prireditvi so podelili tudi Jesenkovo nagrado za najboljšo diplomantko doktorskega študija leta 2016, ki jo je prejela Nika Weber. "Webrova poleg obsežne raziskave za doktorat, številnih odmevnih znanstvenih in strokovnih člankov, objavljenih v priznanih revijah, nenehno išče in odkriva nova spoznanja, tudi na domači kmetiji ob štiriletni hčerki," je zapisala komisija.

Jesenkovo nagrado za najboljšega diplomanta magistrskega študija v letu 2016 pa je prejel Miha Bahun. "Nenehne izboljšave tako strokovnega znanja kot znanstvenih rezultatov ga ženejo, da je vsak dan boljši. Svojo pot po zaključenem magisteriju že nadaljuje kot mladi raziskovalec na Biotehniški fakulteti, na področju biotehnologije, ki je zelo zanimivo za industrijo."

Priznanje Biotehniške fakultete v letu 2017 so med pedagoškimi in raziskovalnimi delavci in skupinami Biotehniške fakultete prejeli Mihael Jožef Toman, Matjaž Pavlič in Inštitut za mlekarstvo in probiotiko.

Posebej številčna je bila v letu 2017 skupina, ki je prejela nagrado Biotehniške fakultete za posameznike ali skupine za nepedagoško delo. Skupino sestavlja 23 sodelavk in sodelavcev iz študijskih referatov in knjižnic posameznih oddelkov fakultete ter Ljubica Primožič Vrhovac.

Med posamezniki in skupinami, ki prejmejo priznanje fakultete za posameznika ali skupino izven Biotehniške fakultete, sta podjetje Acies-Bio in raziskovalna skupina Kemijskega inštituta, ki jo vodi Roman Jerala.

Priznanje fakultete so prejeli tudi diplomanti študijskih programov 1. in 2. stopnje ter starih dodiplomskih študijev, kar 13 jih je imelo povprečno oceno izpitov in vaj več kot 9,5.

Slavnostni govornik na podelitvi je bil predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki je v svojem govoru poudaril pomen biotehniških ved za napredek celotne družbe ter vlogo Biotehniške fakultete. Dekan Biotehniške fakultete Miha Humar pa je v svojem govoru izpostavil 70-letnico Biotehniške fakultete, ki jo obeležujejo v letošnjem letu.