STAznanost

Na mednarodni lestvici najboljših univerz slovenski univerzi visoko

Ljubljana, 24. marca - Po zadnjih rezultatih razvrščanja univerz z vsega sveta, ki ga je za leto 2016 objavila organizacija Quacquarelli Symonds (QS), se je med 4438 ocenjevanimi univerzami na svetu Univerza v Ljubljani uvrstila med 650 najboljših, Univerza v Mariboru pa se je uvrstila v skupino 701+. V ocenjevanju za 2015 je bila ljubljanska med 600 najboljšimi.

Univerza v Ljubljani je na najnovejši lestvici najboljših univerz na svetu QS World University Rankings uvrščena med 601. in 650. mestom, s študijskimi programi pa se univerza uvršča precej višje, od 151. do 400. mesta, so sporočili z Univerze v Ljubljani, kjer navajajo, da gre za eno od treh najvplivnejših globalnih lestvic.

Letošnja uvrstitev Univerze v Ljubljani na lestvici QS je sicer nekoliko slabša kot lani, je pa pri tem treba upoštevati, da so razlike med uvrstitvami od 400. do 700. mesta zelo majhne, je uvrstitev na lestvici, kot so sporočili z univerze, komentiral prorektor Univerze v Ljubljani za področje znanstveno-raziskovalnega dela Martin Čopič.

"Tokratni padec Univerze v Ljubljani je vsaj deloma posledica precejšnjega zmanjšanja državnih sredstev za raziskave, v zadnjih petih letih za kar 20 odstotkov. Še posebej je ključen padec števila mladih raziskovalcev, v zadnjih petih letih za približno 30 odstotkov. Vlaganja v univerzitetno dejavnost se bodo zato morala znatno povečati, če želimo na lestvicah kotirati višje," meni Čopič.

Ob tem poudarja, da se ljubljanska univerza uvršča med tri odstotke najboljših univerz na svetu, kar je po njegovem mnenju dobra uvrstitev, "če upoštevamo raven prejetih sredstev". Kot navaja, je povprečje prihodkov na zaposlenega učitelja na prvih najboljših štiristo univerzah na svetu okoli 560.000 evrov, na Univerzi v Ljubljani pa 100.000 evrov. "Celo univerza v Tartuju v Estoniji, ki je primerljiva z Univerzo v Ljubljani, dobi 150.000 evrov na zaposlenega," je kritičen prorektor Čopič.

Sicer pa poudarja, da visoko mesto na lestvicah pomaga pri pridobivanju boljših študentov in učiteljev, prinaša dodatna sredstva in diplomantom boljšo zaposlitev. Vse univerze morajo zato po njegovem stremeti k čim višji uvrstitvi.

Univerza v Ljubljani je poleg uvrstitve na lestvici QS uvrščena tudi na preostali dve najvplivnejši globalni lestvici. Na Šanghajski lestvici se že več let zapored uvršča od 401. do 500. mesta, na lestvici THE (Times Higher Education Ranking) pa je uvrščena od 601. do 800. mesta.

Na lestvici QS se zelo visoko uvrščajo tudi študijski programi obeh omenjenih slovenskih univerz. Z ljubljanske univerze je bila najbolje med več kot 18.900 programi ocenjena arheologija, in sicer je v skupini od 151. do 200. mesta, sledijo angleški jezik s književnostjo in fizika z astrofiziko na od 251. do 300. mesta, matematika na od 301. do 350. mesta, naravoslovje kot celota je na 361. mestu, program strojništva in ekonomije pa se je uvrstil na od 351. do 400. mesta.

Univerza v Mariboru se je na lestvico tokrat prvič uvrstila med najboljše na dveh študijskih področjih. Na področju matematike v razdelek med 351. in 400. mestom, pri fiziki in astronomiji pa med 401. in 450. mestom.