STAznanost

Škofja Loka bo gostila šesto Jesenkovo popoldne

Škofja Loka, 26. marca - Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani bo v torek v Škofji Loki organizirala šesto izvedbo poljudno-znanstvene prireditve, poimenovane Jesenkovo popoldne. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.

Program bo v uvodnem delu namenjen predstavitvi magistrskih nalog študentov biotehniške fakultete iz Škofje Loke ali bližnje okolice. Prisotne bosta uvodoma pozdravila prof. dr. Emil Erjavec, prodekan biotehniške fakultete, in vodja Oddelka za okolje in prostor Občine Škofja Loka Tatjana Bernik.

Zvečer bo sledila predstavitev Jesenkove nagrajenke za življenjsko delo 2017, prof. dr. Damjane Drobne, ki bo svoje raziskave predstavila v predavanju z naslovom Nanotehnologija - biologija drugih dimenzij in novih priložnosti. Prisotne bosta uvodoma pozdravila prof. dr. Miha Humar, dekan biotehniške fakultete, ter župan Občine Škofja Loka Miha Ješe.

Profesor doktor Fran Jesenko se je rodil v Škofji Loki 14. marca 1875. Po končanem študiju naravoslovja na Univerzi na Dunaju je kot botanik deloval širom Evrope in izven nje. Leta 1921 je postal prvi profesor botanike na Univerzi v Ljubljani.

Kot naravovarstvenik je bil zagovornik in med soustanovitelji Triglavskega narodnega parka. S svojim inovativnimi pogledi je bil priznan znanstvenik tako v Avstro-Ogrski kot kasneje, navajajo v fakulteti.

Jesenkove nagrade so najvišja priznanja s področja biotehniških ved v Sloveniji. V letu 2017 je Jesenkovo nagrado za življenjsko delo prejela prof. dr. Damjana Drobne za vključevanje nanotehnologije v svoje raziskave s področja biologije in toksikologije.

Jesenkovo nagrado za najboljšo študentko podiplomskega doktorskega študija je prejela dr. Nika Weber, Jesenkovo nagrado za najboljšega študenta magistrskega študija pa Miha Bahun.